Cei mai mulţi dintre eurodeputaţii prezenţi la dezbaterea consacrată raportului pe 2018 cu privire la Republica Macedonia au făcut apel la deschiderea negocierilor de aderare la UE în iunie, amintind totodată că Macedonia trebuie să menţină ritmul reformelor, informează MIA, citată de Agerpres. Între cei care s-au pronunţat ferm în favoarea începerii negocierilor s-au aflat şi eurodeputaţi din România, care va prelua preşedinţia semestrială a UE în ianuarie.
Raportorul pentru Macedonia din Parlamentul European, Ivo Vaigl, la fel ca alţi eurodeputaţi, a subliniat că nu doar Macedonia, ci şi UE trebuie să-şi ţină promisiunile în procesul de integrare şi şi-a exprimat încrederea că negocierile de aderare vor începe în iunie anul viitor, menţionând că „este nevoie de o atmosferă democratică, de cooperare, de modernizarea sistemului judiciar, respectarea statului de drept, media libere şi o luptă eficientă împotriva corupţiei şi crimei organizate”.
La rândul său, comisarul pentru extindere Johannes Hahn a notat că Macedonia a revenit pe calea euroatlantică şi a salutat modificările constituţionale recent adoptate.
„Macedonia este un stat candidat la UE care a asigurat cel mai ridicat nivel de respectare a regulilor europene”, a spus eurodeputatul român Victor Boştinaru (S&D), citat de MIA.
În acelaşi timp, referitor la azilul acordat de Ungaria fostului premier macedonean Nikola Gruevski, decizie calificată de raportorul Vaigl drept o „interferenţă inacceptabilă” din partea autorităţilor ungare, Victor Boştinaru şi-a exprimat „preocuparea” şi a afirmat că Ungaria „creează un precedent periculos” şi „trebuie să-l returneze imediat”.
Şi Cristian Preda a acuzat Ungaria că devine o „ţară de azil pentru corupţi”, citând o serie de cazuri româneşti şi adăugând că de fapt „ceea ce a făcut (premierul ungar Viktor) Orban nu înseamnă susţinere pentru Macedonia”, a mai consemnat MIA.