N. Dumitrescu

 

Având în vedere că iarna a venit deja, când va avea nevoie de forţe pentru a face inclusiv pârtie în zăpadă, în adevăratul sens al cuvântului, în anumite zone ale oraşului, municipalitatea ploieşteană s-ar putea să aibă de unde să aleagă. Serviciul Public Finanţe Local Ploieşti s-a adresat instanţei de judecată  solicitând, în peste 2.100 de cauze, transformarea amenzilor contravenţionale în muncă în folosul comunităţii. Fiindcă sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor fizice, în conformitate cu legislaţia în vigoare, se fac venit integral la bugetele locale, pentru că nu a fost identificată nicio posibilitate de recuperare a sumelor datorate, fiscul ploieştean a apelat, în final, la soluţia menţionată. Dintre cele peste 2000 de dosare menţionate, jumătate dintre ele au fost soluţionate definitiv, iar în 143 de cazuri s-a decis transformarea amenzii în zile-muncă, celelalte fiind în diverse etape de soluţionare. Iar în cazul altor 15 dosare s-a dispus închiderea lor, cauza fiind… decesului contravenienţilor. Potrivit unei hotărâri a Consiliului Local Ploieşti, activităţile în folosul comunităţii se vor presta  prin intermediul S.C. Servicii de Gospodărire Urbană Ploieşti, al Clubului Sportiv Municipal Ploieşti şi al Serviciului Administrare Parc Municipal Ploieşti Vest. Prestarea unei activităţi în folosul comunităţii poate fi stabilită numai prin lege şi numai pe o durată ce nu poate depăşi 300 de ore.

munca in folosul comunitatii1

Potrivit legislaţiei privind regimul juridic al contravenţiilor, sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor fizice se fac venit integral la bugetele locale. Numai că reprezentanţii fiscului local, în foarte multe dintre cazuri, aşa cum se întâmplă şi la Ploieşti, reuşesc cu greu să recupereze aceste sume, şi asta din cauza faptului că respectivele persoane sunt insolvabile, ultima soluţie fiind solicitarea transformării amenzilor în efectuarea de ore de muncă în folosul comunităţii.În acest context, Simona Dolniceanu, directorul Serviciului Public Finanţe Locale Ploieşti, ne-a precizat: “Dosarele se înaintează instanţei de judecată, spre soluţionare, după ce constatăm că persoanele contraveniente nu pot fi executate silit pentru neplata sumelor datorate. Înainte de aceasta trebuie să facem, în primul rând, toate demersurile şi verificările prin care să se recupereze sumele. Astfel, după ani de verificări pe teren, la bănci, la toate instituţiile care deţin date ale eventualelor venituri obţinute de contravenienţi, îi declarăm pe aceştia insolvabili şi, dacă nici în această perioadă nu identificăm posibilităţi de recuperare a sumelor, atunci înaintăm instanţei aceste dosare prin care solicităm transformarea amenzilor în efectuarea de ore de muncă în folosul comunităţii. Până în momentul de faţă au fost întocmite 2.164 de dosare, pentru o sumă de 43.109.332 de lei”.

munca in folosul comunitatii2Dintre dosarele menţionate, 1.034 de dosare au fost soluţionate definitiv, alte 756 fiind în curs de soluţionare. Menţionându-ne că, în timpul proceselor aflate pe rol, 193 de persoane au achitat sumele trecute în contul amenzilor, directorul fiscului ploieştean ne-a mai precizat faptul că, în cazul altor 15 contravenienţi,dosarele au fost închise din cauza faptului că aceştia au decedat. “De asemenea, în urma câştigării proceselor avem emise, de către Judecătorie, un număr de 143 de mandate, reprezentând suma de 6.301.809 de lei, ceea ce înseamnă că în aceste cazuri se va efectua muncă în folosul comunităţii. Odată cu efectuarea mandatelor, sumele datorate sunt şterse din evidenţa fiscală”, ne-a mai declarat interlocutoarea noastră.
De menţionat că, în cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi nu există posibilitatea executării silite, se va sesiza instanţa de judecată pe a cărei rază teritorială s-a săvârşit contravenţia, în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea obligării contravenientului la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii, ţinându-se seama de partea din amendă care a fost achitată. Prestarea unei activităţi în folosul comunităţii poate fi stabilită numai prin lege şi numai pe o durată ce nu poate depăşi 300 de ore.
De asemenea, potrivit OUG 55/2002, actualizată, sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii se pune în executare de către instanţa care a pronunţat hotărârea, prin emiterea unui mandat de executare. “ Activitatea în folosul comunităţii se prestează în domeniul serviciilor publice, pentru întreţinerea locurilor de agrement, a parcurilor şi a drumurilor, păstrarea curăţeniei şi igienizarea localităţilor, desfăşurarea de activităţi în folosul căminelor pentru copii şi bătrâni, al orfelinatelor, creşelor, grădiniţelor, şcolilor, spitalelor şi al altor aşezăminte culturale”, se arată în actul normativ menţionat. Nu în ultimul rând, ordonanţa mai prevede, la unul dintre articole, obligaţia legislativelor locale de a stabili, prin hotărâre, domeniile serviciilor publice şi locurile în care contravenienţii vor presta activităţi în folosul comunităţii.
La Ploieşti, de pildă, activităţile în folosul comunităţii se vor presta prin intermediul S.C. Servicii de Gospodărire Urbană Ploieşti, al Clubului Sportiv Municipal Ploieşti şi al Serviciului Administrare Parc Municipal Ploieşti Vest.