Ieri, Dominic Raab, ministrul britanic pentru Brexit, a demisionat în semn de protest faţă de acordul cu UE anunţat de premierul Theresa May, informează site-ul agenţiei de ştiri Reuters, citat de Mediafax. Gestul său a fost urmat la scurt timp de cel al ministrului Muncii, Esther McVey, şi a altor subsecretari de stat.
Suella Braverman, subsecretar de Stat în cadrul Departamentului pentru Brexit, şi-a motivat decizia afirmând că mecanismul de protecţie din acordul anunţat de May „împiedică o ieşire fără echivoc dintr-o uniune vamală cu UE” şi „ameninţă să rupă preţiosul nostru Regat Unit“. Premierul britanic Theresa May a prezentat parlamentarilor de la Londra detalii ale acordului de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.
May a afirmat că Uniunea Europeană a făcut concesii şi susţine că nu a existat nicio alternativă la mecanismul de protecţie inclus în acord, element criticat de numeroşi politicieni conservatori. De asemenea, a mai afirmat că Uniunea Europeană nu va negocia un acord privind relaţiile viitoare fără un proiect de înţelegere privind ieşirea M.Britanii din UE. Premierul britanic a mai declarat că au fost mulţi care i-au spus că ar trebui să renunţe la mecanismul de protecţie, dar susţine că asta ar fi un lucru „iresponsabil”.
„Am o responsabilitate faţă de oamenii din toate colţurile ţării noastre şi intenţionez să onorez asta”, a afirmat May în discursul său.
Premierul a mai afirmat că „libera circulaţie se va încheia odată pentru totdeauna”, astfel că se va introduce un sistem de imigraţie bazat pe „contribuţia la Marea Britanie” a potenţialilor imigranţi.