Nicoleta Dumitrescu
Schimbările dictate de la nivel central, fără niciun fel de consultare cu teritoriul, au făcut noi victime, având ca rezultat, la nivel naţional, declanşarea de proteste. Astfel, începând de ieri, angajaţii de la finanţe, cărora li s-au alăturat şi cei din Prahova, de la Ploieşti, au declanşat protestele – sub forma unor greve spontane – cauza fiind decizia ANAF prin care să se revină la forma de organizare a activităţii de administrare a contribuabililor mijlocii aşa cum era în urmă cu cinci ani. Ordinul de modificare, ce poartă semnătura preşedintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, stabileşte faptul că, de acum încolo, competența de administrare a activităţii contribuabililor mijlocii să nu mai existe la nivel de regională, ci la nivel de judeţ, până acum, la Direcţia Regională a Finanţelor Publice Prahova fiind gestionată activitatea din şapte judeţe, respectiv Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu şi Teleorman. Deşi ordinul a intrat în vigoare din data de 6 noiembrie a.c., pentru angajaţii regionalei Prahova totul este sub semnul nebuloasei, pentru că nici în momentul de faţă nu se ştie câte persoane vor fi afectate de noua reorganizare. Mai mult decât atât, având în vedere că în documentul ANAF se menţionează că angajaţii vor fi distribuiţi în limita locurilor disponibile, pentru mulţi dintre ei există temerea că vor ajunge şomeri. Tocmai de aceea, ieri, pentru a trage un semnal de alarmă, la Ploieşti, în faţa sediului de pe strada Aurel Vlaicu, alături de liderul lor sindical, angajaţii regionalei din Prahova au declanşat un protest spontan, întreruperea lucrului, fără să fie afectată activitatea cu publicul, fiind anunţată şi pentru astăzi.
Greva spontană din faţa sediului din Ploieşti la Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Prahova a fost declanşată, ieri, la ora 10.30, durând aproape o oră şi jumătate. Cu toate că era destul de frig, câteva zeci de persoane au întrerupt activitatea şi au ieşit în stradă, prin acest protest dorind ca să tragă un semnal de alarmă faţă de deciziile “fără cap” care se iau la Bucureşti. Potrivit declaraţiilor lui Aurel Fănică, liderul Sindicatului Finanţe Prahova Sed Lex, prin ordinul semnat de preşedintele ANAF se revine, practic, la ceea ce exista acum cinci ani. “În domeniul finanţelor, suntem într-o veşnică reorganizare. Acum cinci ani au înfiinţat regionalele, în sensul că, în 2013, s-a stabilit ca activitatea contribuabililor mijlocii să fie coordonată pe regionale, pentru o mai bună organizare. Astfel, la regionala din Prahova a revenit gestionarea activităţii pentru şapte judeţe, respectiv Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu şi Teleorman. Acum, printr-un ordin intrat în vigoare la începutul lunii noiembrie, aceste regionale se desfiinţează, revenindu-se practic la formula care era înainte, când activitatea contribuabililor era gestionată la nivelul fiecărui judeţ în parte”, ne-a declarat liderul sindical. Întrebat câte persoane vor fi afectate de noua reorganizare, interlocutorul nostru ne-a declarat:” Nu se ştie! Iar asta este una dintre cele mai mari probleme. Deşi acest ordin a intrat în vigoare la începutul lunii noiembrie, se aşteaptă un ordin de transfer al activităţii, pe o nouă structură care ar trebui creată. Numai că această structură nu există încă”. Tocmai de aceea, ieri, angajaţii au recurs la greva spontană, pentru a-i determina pe cei de la Bucureşti să vină şi cu soluţii concrete, având în vedere faptul că nu s-au făcut niciun fel de calcule în ceea ce priveşte acest transfer al activităţii, al cheltuielilor necesare, dar mai ales în ceea ce priveşte angajaţii. “ Acum cinci ani, când s-a recurs la formula de înfiinţare a regionalelor, la nivel naţional 2000 de persoane au fost date afară, din judeţ fiind vorba, în medie, despre 40-50 de angajaţi. Acum, prin acest ordin, nici nu se ştie câţi oameni vor fi afectaţi. Mai mult, atât timp cât se menţionează faptul că vor fi distribuiţi în limita locurilor disponibile, pentru mulţi dintre ei există temerea că vor ajunge şomeri”, a mai adăugat liderul sindical Aurel Fănică.
Şi pentru că aceste proteste sunt considerate drept “semnale de alarmă” care să ajungă inclusiv la urechile ministrului de Finanţe, angajaţii fiscului sunt decişi ca să constinue protestele, până când se va găsi o rezolvare. Astfel, întreruperea activităţii, fără afectarea relaţiei cu publicul, este programată inclusiv astăzi.