Cu cât mai repede reacţionează oamenii la gustul amar al cofeinei, cu atât mai multă cafea beau, iar acest lucru se bazează pe genetică. Gustul amar este un sistem natural de avertizare care ne protejează de substanţele nocive, aşa că, teoretic, nu ar trebui să ne placă de fapt cafeaua. Cercetătorii susţin că oamenii care au capacitatea sporită de a detecta gustul amar al cafelei în faţa să asocieze lucruri bune cu acesta, potrivit sciencedaily.com, preluat de MedLive.ro.
”Ar fi de aşteptat ca persoanele care sunt extrem de senibile la gustul amar al cofeinei să bea mai puțină cafea. Totuşi, prin studiul acesta am ajuns la rezultate opuse. Consumatorii de cafea dobândesc un gust şi o capacitate de a detecta cofeină datorită stimulării pozitive învăţate. Cu alte cuvinte, oamenii care au o capacitate sporită de a detecta aroma amară distinctă a cofeinei învaţa să asocieze lucruri bune cu această”, explică Marilyn Cornelis, de la ”Northwestern University Feinberg School of Medicine”.
Studiul a fost publicat în revistă ”Scientific Reports” şi a fost condus de ”Northwestern Medicine” şi de ”QIMR Berghofer Medical Research Institute”, din Australia.
O altă descoperire surprinzătoare a specialiştilor a fost că persoanele care consumă cantităţi foarte mari de cafea nu beau ceai aproape deloc. Totuşi, există şi excepţii. Oamenii care prefera aromele amare precum chinina şi prop (un gust sintetic provenit din compuşii din legumele crucifere) evita cafeaua. De asemenea, tot persoanele din această categorie evita alcoolul, în special vinul roşu.
Constatările sugerează că percepţia noastră asupra gustului amar, alături de genetică, influenţează preferinţele noastre pentru cafea, ceai şi alcool.
Pentru a face acest studiu, oamenii de ştiinţă au utilizat ”randomizarea mendeliana”, o tehnică frecvent utilizată în epidemiologia bolilor, pentru a testa conexiunea dintre gustul amar şi consumul anumit băuturi, utilizând datele a 400.00 de bărbaţi şi de femei din Marea Britanie.
”Gustul este studiat de o lungă perioadă de timp, dar încă nu ştim exact toate informaţiile legate de mecanismul prin care funcţionează. Gustul este unul dintre simţurile noastre, motiv pentru care este important să îl înţelegem din punct de vedere biologic”, concluzionează Cornelis.