Violeta Stoica
Zilele acestea, în județul Prahova se află o delegație a Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, pentru efectuarea vizitei în teren premergătoare semnării contractelor de finanțare privind două proiecte majore de infrastructură rutieră. Cele două proiecte, pentru care s-a solicitat finanțare în valoare totală de aproximativ 220 de milioane de lei, vizează modernizarea și reabilitarea unor drumuri județene importante, care necesitau lucrări ample, respectiv DJ 720 – care face legătura între comuna Florești și limita cu județul Dâmbovița – și DJ 102 K, DJ 102D și DJ 100C – artere rutiere aflate în zona de sud-est a județului Prahova, inclusiv pe Drumul Vinului. Acestea sunt, de altfel, două dintre cele patru proiecte cu finanțare europeană pentru care vor fi semnate contractele până la finalul acestui an.
Pentru alte două proiecte de care vor beneficia locuitorii județului Prahova – destinate infrastructurii din domeniul sanitar – se vor semna contractele de finanțare posibil până la finalul lunii noiembrie, după cum speră președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader.
Valoarea totală a celor patru proiecte pentru care în curând se vor semna contractele de finanțare se ridică la 245 de milioane de lei.
Consiliul Județean Prahova se apropie de semnarea a patru contracte cu finanțare europeană prin intermediul Programului Operațional Regional, a căror valoare se ridică la aproape 250 de milioane de lei. Două dintre ele vizează modernizarea
infrastructurii rutiere, iar celelalte două – a infrastructurii celor două spitale aflate în administrarea Consiliului Județean Prahova.
În județul Prahova, timp de două zile, se află o echipă a Agenției de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, pentru vizitele de documentare în teren specifice perioadei de dinaintea semnării a două dintre contractele de finanțare europeană depuse de către Consiliul Județean Prahova. Este vorba despre proiectele de modernizare a infrastructurii rutiere pentru DJ 720 – care face legătura între comuna Florești și limita cu județul Dâmbovița – și DJ 102 K, DJ 102D și DJ 100C – artere rutiere aflate în zona de sud-est a județului Prahova, în zona Ceptura-Mizil și Fulga – Sălciile – Baba Ana.
Cele două proiecte, în valoare totală de 220 de milioane de lei, vizează modernizarea suprafeţei carosabile şi a trotuarelor, amenajarea staţiilor de transport public şi a parcărilor, realizarea de lucrări de colectare şi evacuare ape pluviale (şanţuri, rigole, puţuri absorbante, podeţe), reparaţia şi consolidarea podurilor existente pe traseul drumului, asigurarea siguranţei circulaţiei (parapete de protecţie, indicatoare rutiere, benzi rezonatoare).
Președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, a declarat pentru ziarul Prahova că pentru aceste proiecte – după vizita din teren a celor de la ADR Sud Muntenia – va urma semnarea contractelor, așa cum de altfel se va întâmpla și cu două proiecte destinate modernizării infrastructurii spitalelor, respectiv extinderea, reabilitarea, modernizarea și recompartimentarea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Ploiești (valoarea totală fiind de 18,5 milioane de lei) și reabilitarea termică și creșterea eficienței energetice a Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploiești, ambele unități sanitare fiind în administrarea Consiliului Județean Prahova.
Practic, potrivit autorităților județene, până la finalul acestui an, se vor semna pe Programul Operațional Regional patru contracte de finanțare, însă mai sunt în evaluare și alte proiecte pentru care urmează să fie parafate contractele de obținere a fondurilor europene și al căror beneficiar este Consiliul Județean Prahova, patru prin intermediul Programul Operațional Regional și unul prin Programul Operațional Capacitate Administrativă: construcția, reabilitarea și echiparea infrastructurii educaționale pentru două centre școlare de educație incluzivă – de la Filipeștii de Târg (188 de elevi) și de la Breaza (288 de elevi); extinderea, modernizarea și dotarea ambulatoriului integrat al Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploiești și a celui de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, dar și elaborarea strategiei de dezvoltare a județului Prahova pentru perioada 2021 – 2027, toate aceste proiecte fiind depuse și în prezent aflându-se în perioada de evaluare.
Pe lângă acestea, în momentul actual sunt în implementare un proiect fazat finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare – sistemul de management integrat al deșeurilor, care se va finaliza luna aceasta – și un alt proiect, finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă, destinat serviciilor din administrația publică.
Se vor termina la timp lucrările?
Președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, își exprimă speranța că proiectele vor fi finalizate până la încheierea acestui exercițiu financiar și că fondurile europene vor fi folosite în întregime, conform contractelor de finanțare care urmează să fie semnate. “Riscuri există”, a precizat șeful administrației județene, care a menționat că sunt mai mulți factori de risc, cum ar fi derularea îndelungată a procedurilor de licitație, dar și varianta deloc de dorit ca – după semnarea contractelor de lucrări, în special pe zona de infrastructură rutieră – să apară eventuale probleme cu societățile contractante.
Pe de altă parte, însă, întârzierile cu care se semnează contractele de finanțare nu sunt imputabile solicitanților, ci autorităților competente care ar fi trebuit să lanseze apelurile de proiecte mai devreme și, prin urmare, implementarea proiectelor și absorbția fondurilor europene s-ar fi putut realiza la un nivel mai crescut decât sunt în prezent.