Membru în Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, deputatul PSD de Prahova Răzvan Ursu a salutat votul, decisiv, acordat pentru adoptarea modificărilor legislaţiei care vizează primirea de către copii, în mod gratuit, săptămânal, a unei anumite cantităţi de miere. Plecând de la considerentul conform căruia „viitorul ţării îl constituie copiii”, parlamentarul prahovean a ţinut să menţioneze că era mai mult decât necesară reluarea acestui program, care este considerat important pentru asigurarea unui aport nutriţional şi caloric pentru elevi, dar şi pentru o viaţă sănătoasă şi o dezvoltare echilibrată. „Noua lege clarifică modul de finanţare pentru acest program şi prevede un alt tip de acordare a mierii în şcoli, respectiv tuturor copiilor, indiferent dacă aceştia urmează o şcoală de stat, confesională sau privată. Practic, este vorba despre un act reparatoriu”, a mai ţinut să sublinieze deputatul PSD Răzvan Ursu.
De menţionat că, în calitate de for decizional, Camera Deputaţilor a adoptat, pe data de 21 noiembrie, modificarea şi completarea Legii nr.509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din clasele I-IV din învăţământul de stat şi confesional, act normativ iniţat de parlamentari social-democraţi.
Legea menţionată viza acordarea gratuită a unei cantităţi de 60 de grame de miere pe săptămână pentru fiecare copil din grădiniţele de stat şi confesionale şi clasele I-IV din aceleaşi tipuri de unităţi de învăţământ, însă punerea în practică a acestui act normativ a fost suspendată, începând cu anul 2015, prin ordonanţe de guvern succesive. Motivul sistării acestui program a fost lipsa finanţării, respectiv a sumelor cuprinse în bugetele instituţiilor care ar fi trebuit să-l pună în aplicare, iniţial din alocări de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, apoi din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale.
În acest context, având în vedere cât de importantă este sănătatea copiilor în primii ani de viaţă, prin modificările aduse acum la legea menţionată, parlamentarii au dorit ca să fie recuperat timpul în care elevii nu au primit cantităţile de miere promise cu mult timp în urmă. Astfel, la nivel local, organizarea şi derularea procedurilor de achiziţie se vor face de către consiliile judeţene. Mierea va fi ambalată în borcane de 250 ml, cu capac de culoare verde, marcat cu hologramă care atestă calitatea, va proveni exclusiv din stupinele autorizate în conformitate cu prevederile legale în vigoare, va fi achiziţionată din lanţul scurt de aprovizionare, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor urmând să verifice periodic calitatea. De asemenea, cumpărarea mierii poliflore, transportul şi distribuţia acesteia la unităţile de învăţământ vor putea fi contractate şi de către consiliile judeţene, respectiv de către consiliile locale ale unităţilor administrativ-teritoriale, cu asistenţa direcţiilor pentru agricultură judeţene. Autorităţile competente la nivel naţional pentru acordarea acestui supliment nutritiv sunt Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţie Publică şi Ministerul Educaţiei Naţionale. Legea prevede, de altfel, că resursele financiare necesare implementării legii se asigură prin transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale ale judeţelor, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Programul „Miere în şcoli” se preconizează să fie pus în aplicare de anul viitor.