Comitetul executiv (CEx) al PSD se va desfăşura, astăzi, de la ora 12.00, la Palatul Parlamentului, şedinţă în care social-democraţii vor aborda teme politice precum şi propunerile pentru ASF şi CNA, posibil şi situaţiile vicepreşedinţilor Adrian Ţuţuianu şi Gabriela Firea, au declarat surse politice pentru Mediafax. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, că în această şedinţă a CEx al partidului nu vor fi discuţii despre remanierea guvernamentală, ci despre propunerile pentru ASF şi CNA.
Primarul general Gabriela Firea a declarat, vineri, că nu ştie când va fi şedinţa Comitetului Executiv al PSD, însă dacă va avea loc astăzi sau
miercuri, ea va lipsi pentru că va fi într-o delegaţie la Madrid. Edilul spune că nu pleacă intenţionat pentru a lipsi de la CEx. Vicepremierul Viorel Ştefan şi-a depus oficial candidatura, în Parlament, pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit unui document obţinut, miercurea trecută, în exclusivitate de Mediafax. Potrivit listei finale cu candidaturile înregistrate pentru funcţiile din Consiliul ASF, pentru funcţia de preşedinte s-au înscris 7 candidaţi, printre care vicepremierul Viorel Ştefan.
În ceea ce priveşte candidaturile pentru funcţia de membru titular în cadrul Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru un mandat de 6 ani, din partea PSD candidează Maria Monica Gubernat, actual membru CNA, şi Ramona Elena Sorescu, fost producător TV. Miercuri este progamată şedinţa plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru votarea noii componenţe la ASF şi CNA.

Este luată în calcul şi sancţionarea unor membri ai partidului

5-BConducerea PSD va discuta, astăzi, la Parlament, într-o şedinţă de Comitet Executiv Naţional, despre înregistrările în care Adrian Ţuţuianu a criticat miniştrii şi conducerea partidului, conform Mediafax. Unii lideri judeţeni invocă posibilitatea excluderii vicepreşedintelui PSD, în timp ce alţii îndeamnă la calm. Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat, ieri, la Antena 3, că în şedinţa CExN îi va cere vicepreşedintelui Adrian Ţuţuianu explicaţii legate de înregistrările în care îşi critică colegii. Anterior, într-o declaraţie pentru Mediafax, Ştefănescu a afirmat sâmbătă că acei lideri care au trimis scrisori „de sorginte #rezist” şi au spus că fac parte dintr-un partid de „maimuţe” nu mai reprezintă „poziţia unitară a PSD”. Secretarul general adjunct al PSD a evitat să se pronunţe dacă se va ajunge la excluderi în CExN. De asemenea, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, consideră că există riscul aplicării unor sancţiuni în şedinţa de astăzi. Social-democratul a spus, sâmbătă, la Antena 3, că „mai bine ne despărţim” de acei membri care nu respectă votul majorităţii. Iordache l-a nominalizat şi el pe Adrian Ţuţuianu spunând că l-a deranjat faptul că vicepreşedintele partidului şi-a criticat colegii, însă nu a spus dacă ar vota pentru excludere. Şi vicepreşedintele PSD Gabriel Zetea a declarat că unii preşedinţi de organizaţii judeţene cer „vehement” excluderea din partid a lui Ţuţuianu pentru „declaraţii nelalocul lor”. Pe de altă parte, preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, consideră că partidul trebuie să încerce să-i păstreze pe liderii care au avut rezultate electorale bune. Într-o declaraţie, liderul judeţean social-democrat a afirmat, sâmbătă, că el dezaprobă „lichidarea” vocilor critice şi a apreciat că vicepreşedintele PSD Adrian Ţuţuianu trebuie acceptat chiar dacă „vorbeşte în plus”. Surse din conducerea PSD au declarat, pentru MEDIAFAX, că o variantă luată în calcul este aplicarea unei sancţiuni cu suspendarea pentru o perioadă de 3 sau 6 luni din funcţiile deţinute în partid pentru acei lideri care au adus prejudicii de imagine formaţiunii. În funcţie de gravitatea faptelor, statutul PSD prevede mai multe sancţiuni pentru membrii care „prin activitatea sau comportamentul lor aduc prejudicii partidului”. Sancţiunile încep cu avertisment şi pot ajunge până la retragerea sprijinului politic, suspendare şi excluderea din partid.
Comitetul Executiv Naţional poate să hotărască, „în situaţii excepţionale”, cu 2/3 din voturile membrilor săi, sancţionarea cu excludere din partid a oricărui membru, pentru „încălcări grave ale Statutului sau pentru prejudicii majore aduse PSD”.
În contextul discuţiilor privind CEx de astăzi, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat, ieri, la Antena 3, că nu există 30 de parlamentari social-democraţi care ar vota împotriva propriului Guvern şi i-a rugat pe colegii de partid care transmit asemenea informaţii „să se potolească”.