Florin Tanasescu

Gardă, drepţi! Gardă, pentru onor înainte, prezentaţi arm’!
Deșteaptă-te române, din somnul cel de moarte!
Da, de 1 Decembrie, ţara va fi vopsită frumos. Dar va fi frig, anunţă meteorologii. Totuși, organizatorii mizează pe un lanţ uman unit în cuget și-n simţiri care va tresări la huruitul șenilatelor, la trecerea echipajelor de pompieri, la parada militară.
Copiii vor fi ridicaţi pe umeri de părinţi să vadă tancurile, autospecialele poliţiei și mascaţii. Și mascaţii, că viitor de aur ţara noastră are… Dar copiii n-au știinţă că, în urmă cu o sută de ani – legendă sau adevăr – din Lancrăm, tot un copil a strigat “Trăiască România dodoloaţă”. Numai că un altul, mai șmecher, a mai băgat un H (avertizare că în zonă este un spital gol, fiindcă mii de medici au plecat din ţară…) şi a zis, hâtru, “Trăiască România dodolhoaţă!”.

Sculaţi voi oropsiţi ai sorţii! Aici, în România, pe 1 Decembrie, vor fi treji cu mult înainte de a suna goarna fanfarei, amărâţii care adulmecă, precum maidanezii, mirosul de fasole și cârnaţi de la popotă. Pentru ei, ăsta-i adevăratul Black Friday – Centenarul înfometării noastre!
Sculaţi voi oropsiţi ai sorţii ? Păi, vor fi la datorie, cu noaptea-n cap prin Italia, Anglia, Portugalia sau Spania, muncitorii în construcţii, șoferii. Pentru ei, fiecare zi este un centenar de îndepărtare de patria care a fost, cândva, ţărâna pe care o călcau și văzduhul pe care-l respirau. Și, nu în ultimul rând, vor fi treji cei care au grijă de bătrânii care apropie – ironia sorţii! – tot o sută de ani, bolnavi de Parkinson, Alzheimer și alte boli care se regăsesc și pe-aici, prin România. Cum ar fi ipocrizia.
“Vorbe, vorbe, vorbe” vor rosti și coroane de flori vor depune potentaţii zilei, partidele politice, președinţii de consilii judeţene, reprezentanţii turcilor, tătarilor și ai altor mionorităţi.
Se spune că nu-i frumos să-ţi vorbești de rău părinţii și ţara. Aiurea ! Cum să nu-i vorbești de rău pe amărâţii de veterani de război care, la spartul festivităţilor, aduc cu mâinile tremurând o coroană de flori. Și, în condiţiile în care meteorologii anunţă că va fi ger de crapă pietrele, nu le vor clănţăni protezele în gură ? Ba da ! Și dă frumos la public ? La televizor ? Nu. Strică imaginea ţării, strică momentul festiv, strică toată splendoarea în care-i vopsită România. Așa cum era vopsită iarba uscată, pe vremea lui Ceaușescu, în verde. Deci, să stea naibii acasă, că-i așteaptă moartea și lor le arde de comemorări! Zău așa!
Nu-i frumos să-ţi vorbești de rău ţara? Haida – de ! Dacă lanţul uman care va privi defilarea se va întoarce cu spatele și îi va huidui pe jandarmi, ţara merită vorbită de rău. Se vor afla printre ei și jandarmii montani – și ne referim la cei de la Sinaia și la colegii lor din ţară – care mai că au degerat de frig străbătând mii de kilometri pe cele mai înalte creste ale Carpaţilor, sub deviza „O echipă. Un steag. Un ideal”. Ei pe cine au bătut? Pe cine au gazat?
Da, Centenaru-n patru ani și jumătate, ca pe vremuri “Cincinalu-n patru ani și jumătate”. Nu de alta, dar dincolo de neconstruirea spitalelor, de bulibășeala manualelor alternative, trecem sub preș faptul că n-am fost în stare să aducem în ţară “Cuminţenia Pământului”, a lui Brâncuși, dar vrem unirea cu Republica Moldova, care Moldovă este filorusă până-n măduva oaselor. Iar Caragiale a început deja să ne enerveze, fiind mai actual decât înainte de 1989.
Domnule Președinte, permiteţi să raportez: “Centenarul l-am făcut în patru ani și jumătate!”
La București sunt zero grade…