6.11.2018
Problematica poluării, prioritară pentru municipiul Ploieşti
• a fost de lansat a proiectul „Politici publice alternative în domeniul calităţii aerului”
La finalul săptămânii trecute, a avut loc conferinţa de lansare de la Ploieşti a proiectului „Politici publice alternative în domeniul calităţii aerului”.
Evenimentul s-a bucurat de prezenţa unor reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, dar şi factori implicaţi în proiect. La conferinţă a fost prezent şi primarul municipiului Ploieşti, care a vorbit despre problemele de mediu din zonă. „Pentru autorităţile publice care administrează localităţi mari, mai ales de peste 200.000 de locuitori, tema poluării este una importantă, pentru că aici vorbim despre mai multe surse de poluare. Fie că ne referim la transport, încălzirea pe timp de iarnă sau marea industrie – mai ales dacă vorbim despre industria petrolieră, caracteristică zonei noastre”, a declarat Adrian Florin Dobre, primarul municipiului Ploieşti.
Domnia sa a vorbit despre faptul că tema transportului în comun a devenit una prioritară pentru Primăria municipiului Ploieşti, mai ales în condiţiile în care cetăţenii doresc să locuiască într-un oraş cu un aer curat. „Ploieştiul este pus pe hartă ca un oraş care are probleme de poluare, şi nu numai a aerului, cât şi a solului şi altele. Până nu demult, municipiul Ploieşti nu era obligat nici măcar să aibă un plan de menţinere a calităţii aerului. Între timp, lucrurile s-au schimbat, iar noi acum avem mai multe proiect prin care vom achiziţiona 20 de autobuze electrice şi alte 50 de autobuze Diesel Euro 6. Şi planurile noastre nu se opresc aici”, spune Adrian Florin Dobre, primarul municipiului Ploieşti.
Scopul proiectului este dezvoltarea capacităţii ONG-urilor de a dezvolta politici publice alternative, în vederea optimizării proceselor decizionale ale administraţiei publice, orientate către cetăţeni şi mediul de afaceri. Beneficiar şi lider de proiect este Breasla Constructorilor Ieşeni, în parteneriat cu Asociaţia Eco-Natura Comunităţii Băicoi (Bucureşti), Asociaţia Creştem România Împreună (Braşov), Asociaţia Grupul de Iniţiativă în promovarea Opiniei Publice –GIPRO (Timişoara) şi Organizaţia Huţul-Eko Brodina (Suceava). Împreună, şi-au propus să schimbe modul în care societatea civilă se implică în formularea de politici publice alternative. „În acest moment, în România, sunt foarte multe probleme de rezolvat. Sperăm ca prin acest proiect să conturăm politici publice alternative în domeniul calităţii aerului cu care să ne putem mândri. Ne bazăm pe faptul că prin campania de advocacy şi prin audierile publice pe care le vom organiza în mai multe oraşe din ţară vom realiza un proiect de lege livrabil pentru Ministerul Mediului, care să poată fi implementat în România”, a declarat doamna Mioara Gociu, preşedinte Asociaţiei Breasla Constructorilor Ieşeni.
În cadrul conferinţei au fost anunţate rezultatele preliminare ale unor cercetări privind monitorizarea calităţii aerului în judeţul Prahova, cu accent pe factorii poluatori din zonă şi impactul asupra sănătăţii populaţiei. „Obiectivul acestui proiect este de a reuşi să ne strângă toţi la masă, să înţelegem că ceea ce se întâmplă cu calitatea aerului ne afectează pe toţi, indiferent dacă suntem oameni politici, conducători de instituţii publice, dacă facem parte din mediul academic sau de afaceri sau dacă suntem simpli cetăţeni. Numai prin colaborarea tuturor vom putea dezvolta o politică în domeniul calităţii aerului, care să asigure condiţii normale de trai, dar şi dezvoltarea durabilă a societăţii noastre”, spune Ciprian Stuparu, preşedintele Asociaţiei Eco Natura Comunităţii Băicoi.
Proiectul are ca rezultate aşteptate creşterea capacităţii ONG-urilor şi partenerilor sociali de a se implica în formularea şi promovarea de propuneri alternative la politicile publice iniţiate de Guvern. Printre activităţile proiectului se numără şi dezvoltarea unei campanii de conştientizare a calităţii aerului, sub numele ”Oxigen pentru România”.
Proiectul are Codul SIPOCA 249, Cod SMIS 2014+ 111890 şi a primit finanţare de la Uniunea Europeană, din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020. Acesta a demarat în data de 20 iulie 2018, are o durată de implementare de 16 luni şi o valoare totală de 886.587,32 lei, din care 729.698,45 lei valoarea eligibilă nerambursabilă din FSE şi 139.157,12 lei valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional.
Contact
Asociaţia Breasla Constructorilor Ieşeni
Str. Trei Fântâni 700280, Iaşi, România
Telefon: 0372 752 523 / 0737.043.315
Fax: 0372.870.688
Email: office@breaslaconstructorilor.ro
Mioara Gociu, manager de proiect
Proiect cofinanţat din Fondul Social European, prin Programului Operaţional Capacitate Administrativă 2014 – 2014