V. Stoica
Fiecare dintre noi a trecut prin momente mai… dificile și s-a aflat – măcar o dată în viață – în situația de a nu găsi o toaletă publică. Funcțională, curată, întreținută de administratori și fără vreo problemă de siguranță publică. La Ploiești, puține sunt toalete publice “oficiale”, dar orașul este plin de zone cunoscute drept “veceuri neoficiale”!
O singură toaletă publică – din parcul de la Gara de Sud – a fost reamenajată în ultimii ani la Ploiești, de către angajații de la Servicii de Gospodărire Urbană. Acum, la peste doi ani de la închiderea spațiului similar din Parcul Toma Socolescu, aflat în fața Halelor Centrale, pe strada g-ral Vasile Milea, reprezentanții Primăriei Ploiești au întocmit documentația pentru reabilitarea grupului sanitar public din zona menționată, ajuns în prezent un focar de infecție și – deși nedestinat folosinței publicului – loc al satisfacerii necesităților fiziologice.
Mâine, pe ordinea de zi a ședinței aleșilor locali, se află și un proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici și a documentației de avizare a lucrărilor de intervenție pentru obiectivul de investiții “Reparații WC public – Parc Toma Socolescu”, inițiat de viceprimar Cristian Ganea.
Toate bune până aici, însă parcurgerea documentației menționate arată că reabilitarea acestei toalete publice (care se pare că se află în zona Halelor Centrale de prin anii 60 ai secolului trecut) ar costa o căruță de bani, adică aproape… 100.000 de euro, respectiv 432.057 de lei!
Așadar, dacă această sumă din documentația ce va fi supusă aprobării mâine va fi prevăzută și în cadrul procedurii de achiziție care ar trebui să urmeze fazei actuale, înseamnă că pentru fiecare metru pătrat dintre cei 130 pe care se desfășoară suprateran și subteran acest “obiectiv strategic” costul de reabilitare s-ar ridica la circa 700 de euro!
Modernizarea și efectuarea de reparații capitale la toaleta publică din Parcul Toma Socolescu ar implica – pe lângă lucrările de igienizare strict necesare – refacerea tâmplăriei existente cu tâmplărie termopan și schimbarea totală a grupurilor sanitare, a lavoarelor și a pardoselilor.