Dieta de toamnă trebuie să conţină cât mai multe fructe şi legume de sezon, dar şi reguli noi faţă de alimentaţia recomandată în timpul verii.
Pentru a evita creşterea în greutate odată cu schimbarea meniului, exerciţiile fizice rămân o necesitate şi toamna. Corpul are însă nevoie de un aport mai ridicat de grăsimi şi carbohidraţi pentru a face faţă răcirii vremii şi virozelor de sezon.
Salatele trebuie înlocuite toamna cu supe calde sau cu legume gătite în aburi. Cu cât sunt mai colorate, cu atât legumele şi fructele de toamnă au un conţinut nutriţional mai ridicat.
Meniul de toamnă trebuie să conţină cartofi, pentru energie, dar mai ales dovleac, broccoli, napi şi praz. Fructele de sezon, merele, perele, strugurii, gutuile, dar şi bananele şi clementinele sunt recomandate pentru o dietă de toamnă care să nu stimuleze creşterea în greutate.
Seminţele de dovleac au un conţinut ridicat de acizi graşi Omega-3 şi zinc, substanţe necesare corpului pentru menţinerea sănătăţii şi imunităţii ridicate.
Pentru a scădea riscul creşterii în greutate, dieta de toamnă trebuie însoţită de câteva obiceiuri alimentare sănătoase.
Mestecarea îndelungă a mâncării este primul pas al digestiei şi unul dintre cele mai importante. Astfel, sistemul digestiv va asimila mai repede substanţele nutrivite, iar senzaţia de saţietate nu va întârzia.
Ultima masă a zilei trebuie să fie cu cei puţin trei ore înainte de culcare. Somnul cu burta plină înseamnă mai mult efort pentru digestie şi mai puţin pentru arderea grăsimilor.