N.Dumitrescu

Majorarea lefurilor din administraţia locală se pare i-a pus la grea încercare pe primarii prahoveni, Consiliul Judeţean întinzându-le mâna, şi anul acesta, în adevăratul sens al cuvântului, astfel încât localităţile să nu mai rămână cu investiţii începute şi neterminate. Concret, considerate de către primării drept prioritare, investiţii din zeci de localităţi prahovene se vor putea finaliza până când va veni îngheţul, ca urmare a sprijinului financiar venit din partea administraţiei judeţene. La ultima şedinţă, aleşii judeţeni au adoptat şi proiectul de hotărâre ce a vizat asocierea Consiliului Judeţean Prahova cu mai multe aşezări urbane şi rurale, precum şi alocarea unor sume din bugetul administraţiei judeţene în vederea realizării unor obiective de interes public. Formula parteneriatelor încheiate între „judeţ” şi unităţile administrativ-teritoriale a devenit aproape o tradiţie în Prahova, în cazul multor primării – mai ales al celor mai amărâte – aceasta fiind singura şansă prin care se pot aloca fonduri pentru finalizarea lucrărilor începute, astfel încât să nu mai rămână la stadiul de şantier în prag de iarnă. În tabelul cu sumele alocate pentru continuarea unor lucrări în parteneriat se regăsesc aproape toate localităţile prahovene, cele mai multe investiţii vizând modernizarea de drumuri, reparaţii la unităţi de învăţământ, construire de podeţe, extinderea reţelelor de utilităţi publice, sedii noi de instituţii publice etc.

Cu excepţia celor mai bogate aşezări, aşa cum este comuna Brazi, aproape către toate localităţile urbane şi rurale au fost repartizate fonduri pentru continuarea unor lucrări în parteneriat. Motivele pentru care primăriile sunt ajutate să iasă din iarnă a fost acela că, aşa cum s-a precizat şi în cadrul şedinţei aleşilor judeţeni, bugetele proprii ale localităţilor respective sunt insuficiente pentru susţinerea proiectelor. Deşi, aşa cum se menţionează şi în expunerea de motive care a însoţit proiectul de hotărâre menţionat, obiectivele pentru care s-au alocat fonduri, în vederea finalizării lor, reprezintă priorităţi ale administraţiilor locale, având drept scop îmbunătăţirea infrastructurii rutiere, a serviciilor sociale pentru populaţie şi creşterea funcţionalităţii instituţiilor de învăţământ, unii dintre aleşii judeţeni au fost cam sceptici în privinţa aceasta, punând sub semnul întrebării necesitatea realizării 3-aanumitor investiţii, considerând că altele ar fi fost, de fapt, urgenţele. În replică, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, a menţionat că, în ceea ce priveşte realizarea parteneriatelor cu primăriile, acestea din urmă au propus obiectivele.
„Lista lucrărilor de investiţii este realizată de către primării. Dar, ceea ce pot să spun este faptul că în cadrul încheierii acestor parteneriate a fost realizată o repartiţie echilibrată a fondurilor. Sunt lucrări importante în toate localităţile, aşa cum au fost gândite de către autorităţile locale. De exemplu, la Sinaia este vorba despre achiziţionarea unei truse laparoscopice necesară blocului operator al Spitalului orăşenesc, astfel încât locuitorii din acest oraş să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze, pentru intervenţii chirurgicale, la unităţi sanitare din alte localităţi sau din Ploieşti, suma alocată fiind de 300.000 de lei. Îmi doresc ca şi în luna noiembrie, într-una dintre şedinţele de consiliu, să putem supune discuţiei şi votului în plen un proiect de hotărâre prin care să alocăm fonduri şi pentru alte parteneriate astfel încât şi alte investiţii începute să se poată finaliza”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Prahova. Dacă Primăria Ploieşti a solicitat fonduri, în baza parteneriatului încheiat cu Consiliul Judeţean Prahova, pentru amenajarea lacului şi a plajei din cadrul Administraţiei Parcului Memorial Constantin Stere, în schimb, autorităţile locale din Câmpina, Băicoi, Breaza, Buşteni, Comarnic, Plopeni, Urlaţi vor utiliza fondurile pentru finalizarea lucrărilor ce vizează modernizarea şi repararea de drumuri, trotuare şi parcări. De asemenea, din mediul urban, Primăriei Azuga i-au fost alocaţi bani pentru amenajarea de căi de acces în incinta Spitalului de ortopedie şi traumatologie, la Mizil pentru extinderea reţelei de apă şi canalizare în zona de nord a oraşului, iar la Slănic pentru reparaţii interioare, zugrăveli şi refacerea acoperişului la Casa de Cultură. De departe, însă, cele mai multe obiective vizează fie extinderea reţelelor de alimentare cu apă, canalizare sau gaze, fie reparaţii curente la şcoli şi grădiniţe. Totodată, la Adunaţi, Gura Vadului şi Apostolache, s-au cerut fonduri pentru reparaţii şi renovări la sediul primăriei, iar la Colceag, Bălţeşti, Poienarii Burchii – pentru lucrări similare la Căminul Cultural. În schimb, Primăria Dumbrăveşti a solicitat fonduri pentru construirea gardului de împrejmuire a cimitirelor din satele Plopeni şi Mălăieştii de Jos, iar la Măgurele pentru înfiinţarea unui parc de agrement.