Cercetătorii au demonstrat, printr-un nou studiu, că anticorpii neutralizanţi pot suprima HIV timp de până la patru luni, mult mai mult decât tratamentele disponibile în prezent, conform eurekalert.org, preluat de MedLive.ro. Datorită îmbunătăţirilor aduse terapiei antiretrovirale, HIV este o afecţiune mult mai uşor de gestionat. Cu toate acestea, chiar şi cele mai eficiente tratamente nu elimina în totalitate virusul, iar acesta rămâne în organism, în stare latentă. În cazul în care un pacient uita să îşi ia tratamentul, sau renunţă la el, virusul poate atinge din nou un nivel periculos. Din această cauză, persoanele infectate cu HIV trebuie să ia pastile zilnic, pentru tot restul vieţii. Studiul, condus de cercetătorii de la Universitatea Rockfeller, sugerează că o nouă imunoterapie, care combina doi anticorpi anti-HIV, este capabilă să suprime HIV câteva luni. Medicamentele, numite anticorpi neutralizanţi, sau bNAbs, s-au dovedit a fi mai sigure şi mai eficiente decât orice altă terapie testată anterior. Studiul a fost publicat în ”Nature and Nature Medicine”. Deşi în studiile clinice, terapia antiretrovirală funcţionează aproape perfect, în lumea reală lucrurile sunt mai complicate. Unii pacienţi îşi neglijează medicamentele, sau pierd accesul la îngrijirile medicale. Inconsistenţa tratamentului prezintă un risc atât pentru persoana infectată, cât şi pentru populaţie, deoarece, atunci când virusul nu este controlat, există o probabilitate mai mare de transmitere. Astfel, pentru a proteja pacienţii şi indivizii în general, specialiştii încearcă să dezvolte tratamente noi, care nu se bazează pe doze zilnice. Profesorii Zanvil A. Cohn şi Ralph M.
Steinman au identificat anticorpii 3BNC117 şi 10-1074 în timp ce studiau persoanele ale căror organisme reuşesc să se lupte cu HIV fără ajutorul medicamentelor. În acest proces anticorpii naturali vizează proteinele din afară virusului şi determină sistemul imunitar să combată infecţia. Scopul terapiei cu BNAb este să suprime virusul printr-un răspuns imunitar sporit. Aceste medicamente rămân în organism mai mult decât cele actuale, astfel că nu necesită administrare zilnică. Studiile anterioare au arătat că tratamentul cu un singur BNAb reduce nivelul de virus din sânge, dar efectul este de scurtă durată. 3BNC117 şi 10-1074 atacă HIV din două unghiuri diferite, motiv pentru care cercetătorii au suspectat că administrarea celor două medicamente împreună ar putea evita rezistenţa, tehnică pe care au testat-o mai întâi pe animale. În urma succesului acestor experimente iniţiale, Nussenzweig şi Caskey au adaptat tratamentul pentru a fi utilizat şi pe oameni.
Cum a decurs studiul?
Participanţii la studiu au încetat să îşi ia medicamentele antiretrovirale şi li s-au făcut trei perfuzii, care conţineau cele două BNAb, pe parcursul a şase săptămâni. Cercetătorii au raportat că în cazul a 9 persoane infectate, sensibile la ambii anticorpi, virusul s-a estompat, în medie, 21 de săptămâni, chiar 30 la unii pacienţi. Persoanele care au fost tratate cu un singur BNAb au dezvoltat rezistenţă la tratament, comparativ cu persoanele cărora li s-au administrat ambele BNAb. Mai mult, nu au existat efecte adverse, cu excepţia unei stări uşoare de oboseală în cazul câtorva pacienţi. La intrarea în studiu, pacienţilor nu le circula activ prin sânge virusul HIV deoarece medicamentele antiretrovirale au redus virusul la niveluri foarte mici sau nedetectabile. Totuşi, tratamentul a fost eficient şi în cazul pacienţilor al căror virus circula activ prin sânge, fiind suprimat timp de până la trei luni. Deşi această terapie este foarte promiţătoare, virusul HIV este de mai multe tipuri, astfel că nu pentru toţi pacienţii ar putea avea efect. ”Aceşti doi anticorpi nu vor funcţiona pentru toată lumea. Dacă vom combina aceasta terapie cu alţi anticorpi, sau cu medicamente antiretrovirale, ar putea fi eficientă pentru tot mai mulţi oameni. De-a lungul timpului, terapia cu BNAb ar putea determina organismul să producă singur anticorpii contra HIV. Ca şi în cazul cancerului, aceste medicamente ar putea interacţiona cu sistemul imunitar gazdă pentru a stimula imunitatea naturală”, explică Nussenzweig. Cercetările viitoare ar putea duce la prelungirea perioadei de eficientă a medicamentelor. Studiile au arătat că terapia BNAb poate suprima HIV pentru mai mult de patru luni la unii. Cu toate acestea, Nussenzweig considera că această perioadă ar putea fi extinsă şi mai mult, scopul fiind că anticorpii să fie administraţi doar o singură dată, maximum de două ori pe an. În plus, specialiştii consideră că tratamentul BNAb ar putea ajuta şi la prevenirea HIV, nu numai la tratare. Chiar şi în prezent, oamenii care sunt expuşi unui risc ridicat de a intra în contact cu virusul pot lua medicamente preventiv.