Nicoleta Dumitrescu

Dacă astăzi este marţi, înseamnă că, deja, la Palatul Victoria ar fi trebuit să se finalizeze evaluarea activităţii miniştrilor. Pe principiul că „toamna se numără bobocii”, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că va verifica, punct cu punct, mai ales din programul de guvernare, ce a făcut, dar mai ales ce nu a făcut fiecare dintre membrii Guvernului.
Pe de altă parte, dat fiind puciul înăbuşit în interiorul principalului partid aflat la guvernare, se ştie, din start, ce nume au fost puse deja pe „făraşul” remanierii, sub semnul întrebării rămânând cine va mai pleca, în contextul în care, săptămâna trecută, circulau o serie de zvonuri legate de posbile permutări, pe posturi, ale unora dintre miniştrii în funcţie.
Şi, revenind la evaluare, după cum s-a anunţat, nu de puţine ori comunicarea va fi principalul criteriu care va cântări în rămânerea pe post. Ce comunicare? Comunicarea a ceea ce s-a făcut, în mod special, având în vedere faptul că s-a spus că multe hibe or avea unii dintre miniştri, dar cele mai mari sunt că lumea nu-i recunoaşte, după figură şi nume, nici dacă s-ar afla în prezidiu, şi nici după timbrul vocii, dacă ar vorbi la telefon. Iar dacă am da un pic timpul în urmă, un exemplu ar fi cel al ministrului Cercetării, înlocuit, deja, cu o altă persoană, căreia deja i s-a semnat decretul de numire în funcţie.
Numai că noul ministru al Cercetării, Nicolae Hurduc, s-a făcut repede remarcat, nu pentru măreţele planuri cu care ar urma să revoluţioneze activitatea pe care o va coordona, ci chiar prin… comunicare. „Timpul este o iluzie”, a spus acesta, chestionat în privinţa vechimii în partid care să justifice promovarea pe unul dintre scaunele de la Palatul Victoria. Iar filozofia asupra timpului a noului ministru al Cercetării are rădăcini şi mai adânci, în contextul în care acesta a mărturisit că nu este un adept al teoriei evoluţioniste şi nu crede că omul se trage din maimuţă, preferând „o teorie a lumilor paralele, care spune că noi am venit din viitor (!?!)”.
Adevărul este că, analizând, dincolo de unele puncte din programul de guvernare, bifate forţat, realitatea prezentată dinspre guvernanţi chiar este din domeniul lumilor paralele! Şi este din lumi parlalele pentru că una este lumea poporului de rând şi cu totul alta a acelora care ne conduc, care cred că totul are punct de plecare musai de la Bucureşti.
Prin urmare, este o iluzie, ca şi timpul, de care spunea noul ministru, că toate promisiunile înşirate de care mai de care dintre miniştri vor putea fi şi puse în practică odată şi-odată. Aşa cum tot iluzie este că se vor putea majora, la nesfârşit, lefurile din anumite domenii, fără să existe şi o pungă sigură care să poată alimenta atâta bănet necesar!
Nu poţi pune drojdie, precum în aluatul pentru pâine care aştepţi să crească, peste creşterea economică rezultată doar din consum. Mai mult, o economie nu poate să duduie mai ales când deficitul este arătat cu degetul. Este o iluzie! Aşa cum, din nou vorba noului ministru al Cercetării, este o iluzie că timpul care va trece, de acum încolo, va rezolva toate problemele cu care se confruntă România în momentul de faţă.
Până când politicienii nu vor înceta să se certe pe putere, deşi o au, până când nu vor realiza că au anumite funcţii graţie voturilor învestite în ei de către electorat, nimic nu va merge! Aceştia trebuie să coboare de pe soclul lumilor paralele în care trăiesc şi să revină cu picioarele pe pământ. Altfel, şi pentru ei, viitorul va părea… o iluzie!