Ieri, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. „Preşedintele României a avertizat, în repetate rânduri, că o serie de modificări aduse Legii nr. 303/2004, precum noile condiţii de pensionare ale magistraţilor, modalităţile de numire sau revocare a procurorilor cu funcţii de conducere şi extinderea prerogativelor ministrului Justiţiei, relativizarea unor standarde profesionale, introducerea unor criterii subiective – exclusive ori determinante în evaluarea magistraţilor -, slăbirea independenţei procurorilor în realizarea rolului lor constituţional, modificarea condiţiilor de răspundere a magistraţilor au un impact negativ direct asupra actului de justiţie şi asupra calităţii acestuia”, transmite Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
Şeful statului avertizează însă că, spre deosebire de celelalte două legi ale Justiţiei deja promulgate, în lipsa unor dispoziţii tranzitorii, „aplicarea imediată a dispoziţiilor din cuprinsul Legii nr. 303/2004 riscă să pună în pericol stabilitatea şi buna funcţionare a sistemului judiciar, prin blocarea activităţii instanţelor şi parchetelor”.
Preşedintele mai subliniază că modificările aduse cadrului legal reprezintă un regres pentru democraţia din România, pericol semnalat şi de partenerii europeni, de Comisia Europeană şi de GRECO.
În acest context, Klaus Iohannis solicită coaliţiei majoritare reluarea de urgenţă a procesului legislativ cu privire la toate cele trei legi ale Justiţiei, prin consultări reale cu profesioniştii din domeniu şi preluarea expertizei acestora pentru a alinia legislaţia la standardele Comisiei de la Veneţia.
Şeful statului susţine că Legea 303/2004 a fost dezbătută şi adoptată de deputaţi, deşi cererea de convocare a sesiunii extraordinare avea alt subiect decât adoptarea proiectului în cauză.