În cazul celor mai multe tipuri de cancer, riscul creşte dramatic pe măsură ce înaintăm în vârstă. Dar de ce unii oameni au mai multe celule canceroase în organism decât alţii? Persoanele înalte ar putea fi mai predispuse cancerului fiindcă au mai multe celule?
Potrivit lui Leonard Nunney, biolog la Universitatea din California, Riverside, acest lucru este posibil, făcând descoperirea în urma examinării datelor a patru proiecte de supraveghere la scară largă pe 23 de categorii de cancer. Prin fiecare dintre aceste studii, specialiştii au stabilit că persoanele înalte au un risc crescut de cancer. Rezultatele au apărut în revistă ”Proceedings of the Royal Society B”, potrivit Medlive.ro. Alţi cercetători au susţinut că factorii care ne influenţează de la începutul vieţii, cum ar fi nutriţia, sănătatea şi condiţia socială, au un impact independent asupra înălţimii şi asupra riscului de cancer. Totuşi, Leonard Nunney contesta această ipoteză. ”Am testat ipoteza conform căreia cu cât un om este mai înalt, cu atât mai multe celule canceroase are. Datele au susţinut această ipoteză simplă”, spune Nunney.
Acesta a făcut şi o comparaţie între femei şi bărbaţi, privind efectul înălţimii asupra riscului unui tip de cancer specific. În cazul bărbaţilor înalţi, cel mai frecvent a fost cancerul de piele, pe când în rândul femeilor înalte, cele mai frecvente tipuri de cancer au fost de tiroida şi de piele.
”Persoanele înalte sunt expuse riscului aproape tuturor formelor de cancer. Totuşi, se pare că legătura cea mai puternice este cu cancerul de piele. O posibilă explicaţie ar fi ca hormonul IGF-1 are un nivel mai ridicat la adulţii înalţi”, explica Nunney.
IGF-1 reprezintă un factor de creştere foarte important în dezvoltarea timpurie, dar, de asemenea, a fost legat de o rata mai mare a diviziunii celulare la adulţii înalţi. Când celulele se dublează mai des, atunci şi riscul de cancer creşte. Când celulele pielii sunt divizate mai des la oamenii înalţi din cauza nivelului ridicat de IGF-1, atunci s-ar putea explica riscul crescut de cancer de piele.
Dintre cele 18 tipuri de cancer înregistrate la ambele sexe, Nunney a constatat că doar patru nu au fost influenţate de înălţime, şi anume cancerul de pancreas, de esofag, de stomac şi de gură. Este posibil ca aceste tipuri de cancer să fie puternic asociate cu factorii de mediu. Doi factori determină un risc crescut de cancer, şi anume existenţa mai multor celule canceroase şi diviziunile celulare frecvente.
În medie, bărbaţii sunt mai înalţi decât femeile, ceea ce ar putea explica de ce există mai multe cazuri de cancer în rândul acestora. Înălţimea joacă un rol şi în cazul animalelor, câinii de talie mică fiind foarte rar diagnosticaţi cu cancer, comparativ cu cei de talie mare.