Cu excepția cazului în care locuiești în locuri în care nu există internet, ai observat probabil că din ce în ce mai multe activități se petrec în mediul online. De la poștă electronică, rețele de socializare, apeluri video, televiziune, pariuri sportive sau pacanele online, până la cursuri necesare în diverse domenii, agenții de turism și magazine online, mediul virtual câștiga pe zi ce trece lupta cu zona offline.

Să luăm ca exemplu evoluția celui mai mare retailer online din România, eMAG, a cărui cifră de afaceri a crescut cu 30% în 2017 față de 2016, conform celor declarate de Iulian Stanciu, CEO și acționar al eMAG, în cadrul unei conferințe de presă susținute în această vară.

Referindu-ne în special la magazinele online, unele dintre ele adevărate ,,mall-uri’’ virtuale, iată care sunt principalele motive ale exploziei de popularitate înregistrate în ultimii ani, potrivit specialiștilor de la quora.com.

Economie de timp – Știi momentul acela în care ai o lista întreagă de cumpărături și nu ai timp sau chef să te deplasezi? Din câteva click-uri, poți achiziționa produsele dorite în câteva minute, mai ales dacă ai deja cont la un magazin online.

Economie de combustibil – Unul dintre principalele avantaje ale cumpărăturilor online este faptul că nu implică deplasări, iar cheltuielile de transport solicitate de magazinele online se situează de regulă în jurul a 15-20 ron, astfel că, în marea majoritate a cazurilor, vei ieși mai ieftin. În plus, din ce în ce mai multe magazine virtuale îți aduc gratuit cumpărăturile, în cazul în care acestea depășesc anumite sume.

Comparatoarele de prețuri – Înainte de a face cumpărături online, poți intra pe site-uri precum compari.ro sau price.ro și vei afla imediat unde beneficiezi de cel mai bun preț pentru produsul dorit. În general, aceste site-uri te informează și dacă produsul căutat există în stocul magazinului ales.

Disponibilitate non-stop – După cum bine știi, internetul nu doarme niciodată. Cu excepția cazurilor în care un site necesită lucrări de mentenanța, poți face cumpărături online la orice oră din zi și din noapte, lucru de care nu prea ai parte în mediul offline, cu mici excepții (stații Peco sau magazine non-stop).

Fără ,,cozi’’– Indiferent de temperamentul tău, în momentul în care te așezi la o ,,coada’’ uriașa simți o oarecare stare de disconfort, accentuată în momentele în care te grăbești sau atunci când vânzătorul/vânzătoarea se mișcă foarte greu. În mediul online, situațiile în care trebuie să aștepți sunt extrem de rare. Odată ce ai devenit clientul unui magazin online (ai înregistrat un cont), achiziționarea unui produs se va face rapid, ori de câte ori vei avea nevoie.

Promoții, reduceri, vouchere – Deși nu întotdeauna putem vorbi despre reduceri 100% reale, există totuși suficient de multe cazuri în care ai parte de reduceri online, așa că stai cu ochii pe oferte și profită de ele atunci când este posibil.

Desigur, există și ceva dezavantaje ale cumpărăturilor online (mărimi sau culori care nu se potrivesc, perioadă de așteptare mai lungă în cazul în care cumperi din străinătate etc.), însă despre acestea vom vorbi într-un alt material.