Violeta Stoica

Primul Război Mondial, războiul care a condus la întregirea neamului românesc, a ascuns istorii mai puțin știute ale eroinelor care au luptat pentru țara lor. Eroine care au ajuns în paginile unui volum pe care orice român ar trebui cel puțin să îl răsfoiască, pentru că – dincolo de binecunoscutele figuri ale Reginei Maria, Ecaterinei Teodoroiu ori sacrificiul micuței Măriuca de la Mărășești– există nenumărate alte povești ale tot atâtor femei care au fost fie în spatele frontului, fie pe câmpul de bătălie pentru a lupta pentru țara lor.
Ieri, la Ploiești, la inițiativa vicepreședintelui Consiliului Județean Prahova, Ludmila Sfîrloagă, a avut loc un simpozion dedicat eroinelor din Primul Război Mondial, ale căror sacrificii au fost încununate de Marea Unire de la 1918. În centrul atenției a fost volumul “Eroinele României Mari. Destine din linia întâi”, rezultat în urma colaborării mai multor istorici români, doi dintre autori fiind prezenți ieri la Ploiești – prof.univ.dr. Adina
Berciu Drăghicescu și prof. univ. dr. Radu Ștefan Vergatti. De altfel, povestea care a dus la apariția volumului și documentarea uneori destul de dificilă pentru apariția acestei cărți au fost relatate de cei doi renumiți profesori universitari.
La eveniment a participat și deputatul Rodica
Paraschiv, care s-a arătat impresionată după lecturarea volumului: “Victor Hugo spunea că bărbatul are spiritul eroismului, iar femeia are spiritul sacrificiului. Cu un secol în urmă, acest spirit de sacrificiu le-a adus pe linia frontului din Primul Război Mondial, luptând pentru țara lor, pe Regina Maria sau pe Ecaterina Teodoroiu și, alături de aceste simboluri foarte cunoscute, nenumărate alte femei s-au aflat atât în spatele frontului, cât și în vâltoarea luptelor, ca infirmiere sau asistente medicale venind în ajutorul răniților”.
Ludmila Sfîrloagă, reprezentantă a Consiliului Județean Prahova, recunoscută pentru spiritul probasarabean, a arătat că toți românii ar trebui să cunoască istoriile eroinelor noastre, care “Indiferent că au fost infirmiere sau regine, au contribuit la crearea acestei țări care, din păcate, acum nu mai este cea de la 1918. Există un jurământ care ne leagă: să ne dorim să fim așa cum am fost și mai mult decât atât!”.