Oamenii de ştiinţă au reuşit, printr-un nou studiu, să regenereze celulele senzoriale cili, găsite în cohlee, care este o parte a urechii interne. Aceste celule transforma vibraţiile sonore în semnale electrice şi pot fi distruse definitiv din cauza zgomotelor puternice sau a înaintării în vârstă, potrivit sciencedaily.com.
Pierderea auzului, în special cea parţială, a fost pentru mult timp acceptată ca o simplă consecinţă a înaintării în vârstă, astfel că aproximativ 30 de milioane de americani suferă de astfel de probleme. Cu toate acestea, specialiştii au observat că păsările, broaştele şi peştii au capacitatea de a-şi regenera aceste celule senzoriale, de la nivelul urechii, care au fost deteriorate.
Jingyuan Zhang, de la Universitatea Rochester, susţine că oamenii sunt singurele vertebrate ale căror celule senzoriale nu se regenerează.
Patricia White a condus o cercetare, în anul 2012, prin care a identificat o familie de receptori, pe care a numit-o ”factor de creştere epidermal (EGF)”, responsabilă de activarea celulelor de sprijin ale organelor auditive la păsări. Când sunt activate, aceste celule favorizează apariţia unor noi celule senzoriale. Astfel, Patricia White a pornit de la ideea că această cale de semnalizare ar putea fi folosită pentru a produce un rezultat similar şi în cazul oamenilor.
”În cazul şoarecilor, cohleea exprima receptorii EGF pe tot parcursul vieţii animalului, dar nu declanşează niciodată regenerarea celulelor senzoriale. Probabil că pe parcursul evoluţiei mamiferelor s-au înregistrat schimbări la nivelul regulatoarelor intracelulare ale semnalizării familiei de receptori EGF, care ar fi putut modifica rezultatul semnalizării, blocând regenerarea. Scopul studiului nostru este atât să găsim o cale să regenerăm aceste celule senzoriale, cât şi să le integrăm printre celulele nervoase, ambele fiind esenţiale pentru auz”, explică Patricia White.
Echipa de cercetare de la Harvard Medical School a testat teoria conform căreia receptorii EGF ar juca un rol crucial în regenerarea celulelor senzoriale. Cercetătorii s-au concentrat pe un anumit receptor, numit ERBB2, care se găseşte în celulele de sprijin.
Specialiştii au folosit o serie de metode diferite pentru a activa receptorii EGF: au utilizat un virus care viza receptorul ERBB2; au folosit şoareci modificaţi genetic, al căror receptor ERBB2 era deja activat; au testat două medicamente, iniţial dezvoltate pentru stimularea celulelor stem din ochi şi din pancreas, care au şi rolul de a activa receptorul ERBB2.
În urma acestor experimente, au dedus că activarea receptorului ERBB2 a determinat celulele de sprijin să activeze alte celule stem din vecinătate, care s-au transformat în celule senzoriale. Se pare că acest proces nu numai că influenţează regenerarea celulelor senzoriale, ci sprijină şi integrarea lor printre celulele nervoase.
”Procesul de redobândire a auzului este unul foarte complex, care implică multe modificări celulare. Pe lângă faptul că trebuie să fie regenerate celulele senzoriale, acestea trebuie să funcţioneze corect şi să se conecteze cu reţeaua de neuroni. Această cercetare demonstrează că ar putea exista o cale de a ne recupera auzul”, concluzionează Patricia White.