Aproape jumătate din populaţia lumii trăieşte cu mai puţin de 5,50 dolari pe zi și, în ciuda faptului că nivelul sărăciei extreme s-a redus, miliarde de persoane se luptă în continuare să-şi asigure nevoile de bază, potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, citat de Mediafax.
Rata sărăciei extreme a scăzut în mod substanţial, de la 36% din populaţia lumii în 1990 la 10% în 2015, potrivit Raportului Bianual al Băncii Mondiale privind Sărăcia şi Prosperitatea Comună intitulat „Asamblarea pieselor din puzzle-ul sărăciei“ („Piecing Together the Poverty Puzzle”). Sărăcia extremă este definită ca fiind traiul cu mai puţin de 1,90 dolari/zi.
În 2015, 26,2% din populația lumii, reprezentând peste 1,9 miliarde de persoane, trăia cu mai puţin de 3,20 dolari, iar aproape 46% din populaţia lumii trăia atunci cu mai puţin de 5,50 dolari/zi.
„Evoluţiile economice înregistrate peste tot în lume sugerează că, deşi în prezent numărul persoanelor care trăiesc în condiţii de sărăcie extremă este mai mic, aproape jumătate din populaţia lumii (adică 3,4 miliarde de persoane) se străduieşte să-şi asigure nevoile de bază. Faptul că 3,20 dolari (n.red. – 13 lei/zi sau 394 lei/lună) este suma disponibilă pentru traiul zilnic reflectă nivelul sărăciei în ţările cu venituri scăzute şi medii, iar suma de 5,50 dolari/zi (n.red. – 22 de lei/zi sau 660 de lei/lună) reflectă nivelul din ţările cu venituri superioare şi medii”, se mai arată în raportul citat.
Raportul constată că veniturile celor mai săraci 40% au crescut în 70 din cele 91 de economii monitorizate. În peste jumătate dintre economii, veniturile lor au crescut mai rapid decât media, cu alte cuvinte redistribuția veniturilor a crescut.
„Cu toate acestea, progresul pe calea obţinerii dezideratului de prosperitate comună a încetinit în anumite regiuni ale lumii. Raportul mai avertizează şi asupra faptului că datele necesare pentru a evalua prosperitatea comună sunt cele mai slabe calitativ, chiar în ţările care au nevoie de aceste date pentru a-şi îmbunătăţi situaţia”, au mai anunțat realizatorii studiului.
Numai una din patru ţări din economiile slab dezvoltate şi patru din cele 35 ţări care sunt recunoscute ca fiind fragile şi afectate de conflicte deţin date privitoare la evoluţia în timp a prosperităţii comune.