Violeta Stoica
Primul scrutin organizat în România pe o perioadă de două zile – mâine și duminică – cheamă românii la secțiile de votare pentru a răspunde la o întrebare care a suscitat dezbateri aprinse în perioada premergătoare referendumului pentru revizuirea Constituției: “Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?”, la care se va putea răspunde aplicând ștampila pe una dintre căsuțele de pe buletinul de vot DA sau NU.
18.662 de secții de votare vor fi deschise în cele două zile la nivelul întregii țări, 623 dintre acestea fiind organizate în județul Prahova, unde astăzi vor ajunge și buletinele de vot. Potrivit reprezentanților Instituției Prefectului Prahova, fondurile alocate organizării scutinului la nivelul județului nostru se ridică la aproape 2,2 milioane de lei, bani care nu includ buletinele de vot, ștampilele sau timbrele autocolante destinate tuturor secțiilor de votare, toate acestea fiind realizate unitar la nivel de țară.
Reprezentanții comisiei tehnice din județul Prahova pentru organizarea referendumului – care va avea loc mâine și duminică – s-au întrunit ieri pentru ultimele pregătiri și pentru participarea la o videoconferință susținută de ministrul de Interne, Carmen Dan.
De altfel, Carmen Dan a solicitat reprezentanților Instituției Prefectului detalii despre problemele apărute, de departe cea mai ciudată situație fiind aceea întâlnită într-o localitate din județul Brașov în care nu există nici primar, nici viceprimar, nici consiliu local, secretarul autorității locale fiind singura persoană din primărie, și aceea – președinte de secție de votare!
Dilema de la Brașov urma să fie rezolvată, însă la Prahova – cel puțin la nivel declarativ – toate sunt la locul lor, chiar și… președinții birourilor secțiilor de votare. Potrivit prefectului județului Prahova, Mădălina Lupea, nu ar fi fost o problemă cererile de retragere din funcțiile de președinți ai secțiilor de votare din județul Prahova, pentru că au existat înlocuitori. Pe de altă parte, însă, dacă în zilele în care este programat a avea loc referendumul pentru revizuirea Constituției, vreunul dintre președinții birourilor secțiilor de votare va absenta din motive obiective, președintele Tribunalului Prahova trebuie să fie la datorie și să tragă la sorți înlocuitori ai celor care s-ar retrage, dat fiind că de această dată nu există locțiitori ai președinților secțiilor de votare!
Una peste alta, din răspunsul transmis ieri de către reprezentanții Biroului Electoral de Circumscripție nr. 31 Prahova a rezultat că la nivelul județului Prahova au fost formulate 155 de cereri de retragere din funcțiile de președinți ai secțiilor de votare din județul Prahova, persoanele care s-au retras invocând motive medicale, evenimente familiale sau absențe din țară.
728.983 de buletine de vot vor ajunge astăzi la secțiile de votare din teritoriul județului Prahova, în vederea organizării Referendumului pentru revizuirea Constituției, programat mâine și poimâine.
În județul Prahova, numărul de alegători total este de 664.347 de persoane, care vor putea să se exprime în legătură cu propunerea de revizuire a Legii fundamentale într-una dintre cele 623 de secții de votare din oricare localitate a județului, având în vedere că se va putea vota și pe liste suplimentare.
• De ce trebuie să ne ferim (și) la referendum, ca să nu devenim infractori
Împiedicarea exercitării drepturilor electorale
Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secției de votare se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
Coruperea alegătorilor
Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
Nu intră în categoria bunurilor prevăzute mai sus cele cu valoare simbolică, inscripționate cu însemnele unei formațiuni politice.
Frauda la vot
Fapta persoanei care votează fără a avea acest drept; de două sau mai multe ori; prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.
Cu aceeași pedeapsă se sancționează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
Violarea confidenţialităţii votului
Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepsește cu amendă. Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secției de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.
Nerespectarea regimului urnei de vot
Deschiderea urnelor, înainte de ora stabilită pentru închiderea votării, se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.
Încredințarea urnei speciale altor persoane decât membrilor biroului electoral al secției de votare ori transportarea acesteia de către alte persoane sau în alte condiții decât cele prevăzute de lege se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.
Falsificarea documentelor și evidenţelor electorale
Falsificarea prin orice mijloace a înscrisurilor de la birourile electorale se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și înscrierea în copia de pe lista electorală permanentă ori de pe lista electorală suplimentară a unor persoane care nu figurează în această listă.
Trebuie menționat că orice tentativă la infracțiunile electorale se pedepsește.