Nicoleta Dumitrescu

  Cât de mare este atracţia pentru turişti, atât pentru cei din România, cât şi pentru cei din străinătate, a uneia dintre cele mai frumoase zone ale judeţului – Valea Prahovei, nu mai este o noutate, circulaţia, bară la bară, pe DN1, mai ales între Comarnic şi Buşteni, la fiecare sfârşit de săptămână, fiind de notorietate! Numai că staţiunile Buşteni, Comarnic, Sinaia şi Azuga au, mai nou, concurenţă, o nouă zonă, cu peisaje la fel de frumoase, fiind  recunoscută cu acte în baza unui recent ordin ce poartă semnătura ministrului Mediului. Este vorba despre situl Natura 2000 Cheile Doftanei, care a fost instituit ca arie naturală protejată de interes comunitar. Cheile Doftanei, localizate în judeţului Prahova, cuprind teritorii din comunele Brebu, Şotrile, Secăria, Valea Doftanei şi din oraşul Comarnic. Având în vedere că această zonă este una protejată, cei care vor dori să admire, ca turişti,  frumuseţile Cheilor Doftanei vor trebui să  ţină cont şi de anumite reguli stricte. Astfel, pe lângă faptul că vor fi interzise atât depozitarea gunoiului, accesul  cu autovehicule off-road, ATV sau alte mijloace motorizate care utilizează carburanţi fosili, nu va fi permisă, fără aprobare, nici măcar recoltarea de ciuperci comestibile, fructe de pădure, plante medicinale sau decorative. Mai mult, ciripitul păsărelelor şi foşnetul frunzelor nu vor putea fi deranjate nici de… muzica radiourilor sau a casetofoanelor. Iar dovada că Valea Doftanei este o zonă bogată, nu doar în frumuseţea naturii, ci şi în produse tradiţionale, o reprezintă “Festivalul caşcavelei” care se va încheia duminică.

Regulamentul Sitului Natura 2000 ROSCI0283 Cheile Doftanei a fost publicat, recent, în Monitorul Oficial, situl fiind instituit ca arie naturală protejată de interes comunitar prin ordin al ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, cu referire la instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România. Situl însumează 2.622 de hectare ce cuprind zone din comunele Brebu, Şotrile, Secăria şi Valea Doftanei. Situl este alcătuit din trei porţiuni: o suprafaţă mare – de 2.547 de hectare, una mijlocie de 74 de hectare şi una mică de un hectar. Porţiunea mare cuprinde patru culmi ce flanchează simetric lacul de acumulare Paltinu– culmile Secăria, Crăiţa, Nemernicu şi Seciuri. Porţiunea mijlocie 3-Acuprinde un izlaz în nord-estul localităţii Brebu şi o serie de livezi şi fâneţe de pe Plaiul Strâmtorilor, până la izvorul sărat ”La saramură”, iar porţiunea mică urmăreşte forma unei alunecări de teren situate pe Plaiul Plopişul. Potrivit documentului menţionat, acest regulament este obligatoriu atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice care deţin sau administrează terenuri sau alte bunuri sau activităţi în perimetrul sau în vecinătatea sitului Cheile Doftanei. Mai mult, având în vedere că este vorba despre o arie naturală protejată, de unele restricţii vor trebui să ţină cont şi cei care vor dori să admire frumuseţile acestor locuri. Astfel, au fost impuse anumite reguli stricte, de care vor trebui să ţină cont atât turiştii, cât mai ales localnicii, în mod special cei care erau obişnuiţi ca, în funcţie de sezon, să meargă fie la cules de ciuperci, fie de mure sau coarne. Concret, pe teritoriul sitului Cheile Doftanei sunt interzise: recoltarea de ciuperci comestibile, fructe de pădure, plante medicinale sau decorative în scopul comercializării acestora fără autorizaţie emisă de autoritatea publică teritorială pentru protecţia mediului; depozitatea sau abandonarea, în perimetrul sau în vecinătatea sitului, a deşeurilor de orice natură; distrugerea sau degradarea indicatoarelor, a marcajelor, a plăcuţelor informative. De asemenea, este interzis accesul cu autovehicule off-road, motociclete, snow-mobile, ATV sau alte mijloace motorizate care utilizează combustibili fosili, în scopul practicării de sporturi, cu excepţia drumurilor permise accesului public.

Radioul nu trebuie să tulbure… liniştea naturii

Accesul pentru turişti în grupuri mari este permis numai pe traseele marcate cu semne convenţionale turistice, iar camparea este permisă numai în locuri special amenajate, conform legii. Şi tot în locurile speciale amenajate va putea fi utilizat şi focul deschis, cu menţiunea că turiştii vor trebui să transporte gunoiul la punctele de colectare. Totodată, proprietarii pensiunilor şi caselor de vacanţă, ai altor clădiri şi ai locurilor de campare, pentru care se percepe taxă de campare, au obligaţia evacuării deşeurilor şi a depozitării temporare a acestora în containere, cu respectarea reglementărilor în vigoare din domeniu, astfel încât să nu existe posibilitatea de acces la ele al animalelor domestice şi sălbatice. Pe de altă parte, turiştii care vor ajunge la Cheile Doftanei vor trebui să fie atenţi şi la… poluarea fonică. Pentru că, aşa cum se menţionează în regulament, perturbarea liniştii prin orice mijloace – folosirea radiourilor,a casetofoanelor, a instrumentelor muzicale, a altor echipamente audio, a pocnitorilor, precum şi a altor surse de poluare fonică într-o manieră care provoacă deranjarea liniştii naturii şi a faunei şi deranjarea celorlalţi turişti pe trasee este interzisă. Tocmai de aceea, s-a menţionat faptul că amenajarea spaţiilor pentru picnic se va realiza de către autorităţile publice locale, fiind interzise degradarea refugiilor, a adăposturilor, a podeţelor sau a oricăror altor construcţii sau amenajări.

O nouă ediţie a „Festivalului caşcavelei”

Frumuseţea locurilor de la Valea Doftanei și cea a principalului produs care a adus faimă acestei comune prahovene – caşcaveaua, au determinat autorităţile locale din această comună să organizeze la început de toamnă un festival care, deja, a devenit tradiţie. Astfel, 3-bîncepând de ieri, timp de trei zile, la Valea Doftanei va avea loc “Festivalul caşcavelei”. Aflată la a XVII-a ediție, organizatorii au pregătit o manifestare pentru toate vârstele şi toate gusturile, având în vedere că, pe lângă spectacole în care vor evolua artişti, trupe şi ansambluri cunoscute sau de amatori, la tarabe vor fi expuse, pentru comercializare, produse tradiţionale, dintre care nu vor lipsi diverse sortimente de brânzeturi, inclusiv celebra caşcavea. Potrivit programului artistic, astăzi, începând cu orele 13.00, publicul este invitat la spectacolul „Cântece și dansuri din Subcarpații Prahovei”. Vor evolua pe scenă soliști și ansambluri din Filipeștii de Pădure, Comarnic, Vârfurile, Valea Doftanei, cu menţiunea că, mâine, concertele vor fi încheiate cu un spectaculos foc de artificii.