Sălbăticiunile au ajuns inclusiv în cimitirul orașului
Violeta Stoica
Pericolul înmulțirii urșilor în zonele de deal și de munte ale județului Prahova atât pentru viața oamenilor, dar și pentru gospodăriile care sunt atacate, a intrat din nou în prim-plan după ce – în noaptea de duminică spre luni – unul sau mai mulți urși au reușit să pătrundă în mai multe gospodării din orașul prahovean Azuga, provocând pagube materiale.
Potrivit declarațiilor primarului localității, George Ciprian Barbu, gospodăriile atacate de urs se află în apropierea pădurii, pe versantul montan dinspre Predeal. Mai mult decât atât, spune edilul orașului Azuga, există informații că urșii ar mai fi apărut în aceeași noapte și în alte trei locații din zonă.
Șeful administrației locale afirmă că s-au făcut toate demersurile pentru a atrage atenția asupra problemelor majore care ar putea să apară în localitatea de pe Valea Superioară a Prahovei din cauza creșterii masive a numărului acestor carnivore mari. S-au adunat semnături inclusiv printr-o petiție online pentru a atrage atenția autorităților responsabile pentru luarea unor măsuri de urgență în vederea scăderii numărului exemplarelor de urs din zona orașului Azuga, mai ales după ce au apărut cazurile în care aceștia au coborât pe străzile din oraș și au intrat inclusiv în cimitirul orașului.
„În contextul unei legislații ambigue în ceea ce privește acțiunea autorităților în privința urșilor, aceștia ies frecvent din habitatul lor și pătrund până în gospodării, fără a se putea interveni eficient pentru protejarea populației.
La nivelul orașului nostru, cetățenii reclamă, în dese rânduri, faptul că mai multe exemplare de urs, printre care și ursoaice cu pui, pătrund aproape zilnic în spațiul urban, pe străzi, în locurile de joacă, lângă unitățile de învățământ, în curtea Spitalului de Ortopedie si Traumatologie Azuga, în stația CFR, în cimitir, lângă unitățile de cazare, pe lângă blocuri, uneori și în curțile caselor, reprezentând un pericol permanent pentru localnici și pentru turiști.
De remarcat este faptul că prezența urșilor se înregistrează din ce în ce mai des pe timpul zilei, nu manifestă teamă față de prezența oamenilor și nu reacționează la încercările de îndepărtare. Locuitorii orașului reclamă o stare de îngrijorare permanentă, interacțiunea dintre om și animalul sălbatic putând avea loc la orice oră din zi, în toate zonele orașului.
Autoritățile cu atribuții în acest domeniu trebuie să-și dea tot concursul la găsirea unor soluții pentru controlul populației de urși și conservarea habitatelor precum și eventuala relocare sau extragere a urșilor-problemă ce pătrund frecvent în intravilan, astfel încât să nu se ajungă la situații deosebit de grave, așa cum au fost atacurile din ultimii ani din zona Brașov – Valea Prahovei, soldate cu victime umane.
Măsurile aplicate în trecut au condus la creșterea necontrolată a numărului exemplarelor de urs, specialiștii estimând un efectiv cel puțin dublu față de optimul populațional, pe fondurile cinegetice din zonă. Înmulțirea urşilor duce, implicit, la creșterea numărului situațiilor în care aceștia interacționează cu oamenii, ajungând adeseori, în căutarea hranei, să intre chiar și în gospodăriile populației. Având în vedere contextul în care s-a înregistrat pătrunderea acestor exemplare în intravilanul orașului (pe timpul zilei, în prezența copiilor aflați la locurile de joacă, pe străzi, în gară, în cimitir, în zona spitalului), dorim aplicarea unui set de măsuri urgente pentru diminuarea semnificativă a situațiilor în care se realizează interacțiunea exemplarelelor de urs cu oamenii, astfel încât să nu se ajungă la producerea unor evenimente cu consecințe deosebit de grave. Înțelegem și sprijinim necesitatea acțiunilor pentru conservarea populației de urs brun, dar trebuie să semnalăm pericolul constant pe care urșii îl reprezintă pentru localnicii şi turiştii din orașul Azuga”, se arată în petiția lansată inclusiv online de către autoritățile locale.