Tensiunea de pe piața muncii se acutizează pe fondul scăderii populației apte de muncă, lucru recunoscut recent chiar de Banca Națională a României (BNR), potrivit unei analize realizate de Hotnews. În aceste condiții, o persoană din cinci nu a muncit nici măcar o dată, deși are vârsta necesară, potrivit unei anchete a Institutului Național de Statistică (INS). Din datele oficiale reiese că în cazul femeilor, de exemplu, una din patru a preferat să stea acasă, lucru care defavorizează economia, punând presiune pe piața muncii și pe buget, dacă luăm în considerare ajutoarele sociale. Mare parte dintre persoanele care nu au muncit, nici nu își caută un job, astfel că nu se află în rapoartele oficiale privind șomajul și trăiesc cu ajutoare sociale.
Potrivit INS, din totalul persoanelor în vârstă de peste 16 ani, 81,7% lucrau sau o făcuseră anterior realizării studiului. Situația pe sexe arată că 88,4% dintre bărbați lucrează sau au lucrat, în timp ce la femei ponderea este de 75,4%. Procentul mic al femeilor poate fi pus pe seama ideii vetuste, din păcate încă realitate mai ales în mediul rural, că femeile pot să stea acasă, să aibă grijă de copii, lucru care le face dependente de stat și de soț.
Persoanele cu un nivel de pregătire ridicat lucrează sau au lucrat într-o proporție mai mare decât cele care au avut terminată doar școala gimnazială sau primară.
Această situaţie se regăseşte la modul general şi pe mediile rezidenţiale, dar se observă faptul că persoanele cu studii relativ inferioare au fost cuprinse în activităţi economico-sociale într-o măsură mult mai mare în rural faţă de urban.
Vârsta la care o persoană începe să muncească poate fi un indiciu asupra nivelului de trai al respectivei persoane. Cu cât vârsta de intrare pe piaţa forţei de muncă este mai ridicată, cu atât mai mult se poate presupune că persoana a dobândit un nivel de instruire mai ridicat care îi poate permite realizarea unor venituri superioare, premisa unui nivel de trai decent: 4 persoane din 5 au început să lucreze la o vârstă cuprinsă între 18-24 ani; o persoană din zece a intrat pe piaţa forţei de muncă înainte de a împlini 18 ani; o persoană din nouă a început să lucreze după vârsta de 24 ani.
Ponderea femeilor care au intrat mai târziu pe piaţa forţei de muncă este superioară ponderii bărbaţilor (12,5% dintre femei au început să lucreze după vârsta de 24 ani, faţă de 9,9% în cazul bărbaţilor aflaţi în aceeaşi situaţie).