Un nou test rapid şi uşor pentru detectarea infecţiilor virale ar putea reduce utilizarea inutilă a antibioticelor, dar şi internările în spital, potrivit unui studiu prezentat la ”European Respiratory Society Internaţional Congress”, conform eurekalert.org, preluat de MedLive.ro.
50 de minute sunt necesare pentru obţinerea rezultatelor şi ar putea contribui la scăderea aglomeraţiei din spitale, mai ales pe timpul iernii, dar şi la reducerea rezistenţei la antibiotice.
”Primele noastre rezultate, în urma analizării a 1.075 de pacienţi, sunt promiţătoare. Am reuşit să identificăm 121 de pacienţi care aveau infecţii virale, dar care nu prezentau simptomele unei infecţii bacteriene, a căror radiografie la plămâni nu a dat nimic de bănuit şi care prezentau doar simptome moderate ale unei inflamaţii. Internarea în spital a fost evitată cu 25%, iar utilizarea inutilă a antibioticelor a fost evitată cu 50%. În plus, pacienţii nu au avut efecte adverse”, declară dr. Kay Roy, medic la ”West Hertfordshire Hospitals NHS Trust”, Watford, şi lector la ”University of Hertfordshire”, Hatfield, Marea Britanie.
Întregul proces, de la colectarea mostrei la primirea rezultatelor, durează, în medie, 50 de minute
Testele respiratorii virale sunt un nou serviciu, lansat de ”Watford General Hospital” pe 15 ianuarie 2018. Testul este rapid, uşor de efectuat, constă în introducerea unui tampon în nasul pacientului, pentru a colecta o mostră a secreţiilor din partea din spate a nasului. Aceasta mostră este introdusă într-o maşină compactă, numită ”FilmArray”, care o analizează şi oferă rezultatele în aproximativ 43 de minute.
”Întregul proces, de la colectarea mostrei, la primirea rezultatelor, durează, în medie, 50 de minute. Ca şi tehnologie, este acelaşi test folosit în laboratorul nostru de microbiologie, doar că noi aducem echipamentul la pacient. În plus, această tehnică este mai eficientă deoarece, dacă probele sunt trimise la microbiologie, pot trece şi două zile până la primirea rezultatelor”, adăugă dr. Roy.
Kay Roy a prezentat datele primilor 1.075 de pacienţi, testaţi între 15 ianuarie şi 1 mai 2018. Dintre aceştia, 61% dintre pacienţi au avut unul sau mai mulţi viruşi, dintre care 56% viruşi au fost gripali şi 54% au fost alţi virusuri, cum ar fi rinovirus, coronavirus, metapneumovirus şi adenovirus, ce pot provoca la fel de multe probleme respiratorii precum o infecţie bacteriană, în special pacienţilor diagnosticaţi deja cu o boală pulmonară obstructivă cronică.
Rezultatele testelor au fost suprapuse cu alţi factori importanţi, precum constatările radiografiilor pulmonare şi lipsa dovezilor infecţiilor bacteriene în cazul a 387 de pacienţi. Dintre aceştia, 121 de pacienţi au evitat internarea în spital şi utilizarea antibioticelor datorită eficacităţii testului.
”În primele două săptămâni de la adăugarea acestui serviciu am diagnosticat 50 de cazuri de gripă, dintre care 22 prin testarea în departamentul de urgenţe şi 28 după ce pacienţii au fost deja admişi în spital. Am observat că este mult mai eficient să îi testăm când încă sunt la urgenţe, astfel evităm aglomerarea spitalului, mai ales când sunt înregistrate epidemii, dar reducem şi riscul de răspândire a infecţiilor către pacienţii vulnerabili. Sunt frecvent subestimaţi viruşii respiratori, iar acest lucru duce adesea la probleme de sănătate deoarece pacienţii utilizează antibiotice nepotrivite. Sperăm că acest test va ajuta la reducerea rezistenţei la antibiotice”, adăugă dr. Roy.
”Pe măsură ce populaţia europeană îmbătrâneşte, există o presiune din ce în ce mai mare asupra disponibilităţii paturilor din spitale. Închiderea unei întregi secţii pentru că un pacient a fost admis cu o infecţie virală, care s-ar putea răspândi şi la alţi pacienţi, creează panică şi este costisitoare. Această tehnică nouă ar putea aduce o schimbare importantă atât în spitale, cât şi pentru pacienţi, prin evitarea utilizării inutile a antibioticelor”, concluzionează Tobias Welte, de la Universitatea Hannover, Germania.