Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România (UCDMR) consideră inacceptabilă prevederea din Ordonanţa Guvernului nr. 9, din 23 august 2018, potrivit căreia în învăţământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, orele de Limba şi literatura română vor fi predate de profesori cu studii superioare de specialitate şi nu de învăţători.
Într-o luare de poziţie transmisă AGERPRES, UCDMR precizează că această reglementare afectează 3.000 de învăţători de la şcolile şi clasele cu predare în limba maghiară şi 52.000 de copii şi subliniază că modificarea, introdusă cu zece zile înainte de începerea şcolii, „produce o schimbare radicală, neaşteptată, nefondată, decisă autoritar, fără consultare publică sau de specialitate”.
UCDMR susţine faptul că învăţătorii au studiat şi şi-au dobândit dreptul de a preda limba română, iar această modificare „pune la îndoială, fără nicio justificare raţională, competenţele lingvistice şi profesionale de care au dat dovadă, până în prezent, în predarea limbii române”. De asemenea, în luarea de poziţie se mai arată că învăţătorii au urmat o serie de cursuri de formare, care s-au axat pe problematica predării limbii române ca limbă nematernă, s-au implicat în realizarea noilor programe şcolare pentru predarea limbii române şi au elaborat manuale de limba română pentru clasele primare, care au fost declarate câştigătoare de Ministerul Educaţiei Naţionale.
Totodată, se precizează faptul că profesorii de limba română care ar urma să predea la ciclul primar din şcolile minorităţilor au studiat didactica predării limbii române pentru gimnaziu şi liceu şi „nu sunt specialişti în predarea limbii române ca limbă nematernă (aşa cum prevăd programele şcolare), la clasele primare, mai ales la secţia maghiară”. UCDMR consideră că predarea limbii române la clasele primare este eficientă, lucru demonstrat de rezultatele bune ale evaluărilor naţionale la limba română, la clasele a II-a şi a IV-a, în şcolile şi secţiile cu predare în limba maghiară.
„Prin urmare, nu înţelegem raţionamentul înlocuirii profesorilor pentru învăţământul primar la orele de limba română cu alţi profesori care au specializare în predarea la clasele gimnaziale şi liceale”, se arată în documentul citat.
Referitor la rezultatele nesatisfăcătoare la limba română, obţinute în unele judeţe de elevii maghiari la Evaluarea Naţională sau examenul de bacalaureat, UCDMR susţine că acestea nu pot fi puse pe seama învăţătorilor de la ciclul primar şi nu pot fi generalizate la nivel naţional. În finalul luării de poziţie, UCDMR solicită anularea prevederii respective, despre care spune că este în defavoarea copiilor.