Specialiştii au demonstrat, prin studii anterioare, că alimentele bogate în grăsimi nesaturate ar putea ajuta organismul în lupta împotriva bolilor cardiovasculare, dar, până acum, nu se ştia exact de ce au acest rol benefic. Un nou studiu, publicat în ”Nature Communications”, oferă explicaţia, potrivit eurekalert.org, preluată de MedLive.ro.
Apolipoproteina A-IV, cunoscută sub numele de ApoA-IV, este o proteină din plasmă. Nivelurile de ApoA-IV cresc după digestia alimentelor, în special a celor bogate în grăsimi nesaturate, cum ar fi uleiul de măsline. Nivelul mai mare de ApoA-IV din sânge a fost asociat cu o rată mai scăzută a bolilor cardiovasculare. Noi cercetări conduse de Centrul de Cercetare Biomedicale (KRCBS) al Spitalului Sf. Mihail Keenan demonstrează că ApoA-IV este un factor inhibitor al trombocitelor, celule mici din sânge care joacă un rol important în mai multe boli, în special în sângerări şi boli cardiovasculare.
Aceste noi descoperiri sugerează că ApoA-IV blochează glicoproteinele
GPIIbIIIa de la suprafaţa trombocitelor (numite şi integrina aIIb3). Integrina aIIb3 este un receptor de trombocite, necesar pentru ca trombocitele să se grupeze în sânge, fenomen numit agregare plachetară. Agregarea trombocitelor poate provoca o blocare a vaselor de sânge, care duce la blocarea fluxul sanguin. Aşa apare tromboza, cea mai frecventă cauză a mortalităţii la nivel mondial.
”Agregarea trombocitelor poate salva vieţi, oprind sângerarea în vasele deteriorate. Totuşi, în mod normal, nu vrem ca trombocitele să blocheze fluxul de sânge în vase. Dacă se ajunge în acest punct, discutăm despre tromboză, iar dacă ocluzia vasculară are loc la nivelul inimii sau creierului, poate provoca atac de cord, accident vascular sau deces”, declară doctorul Heyu Ni, cercetător principal al studiului.
Trombocitele sunt legate printr-o serie de conectori. Pentru ca un trombocit să se lege de altul, integrina aIIb3 se leagă mai întâi de fibrinogen (o proteină abundentă care grupează trombocitele în sânge), iar moleculele de fibrinogen leagă, mai apoi, o altă integrina aIIb3 de un al doilea plachetar. În final, fibrinogenul şi alte proteine permit trombocitelor să se lege una de cealaltă, ducând la agregarea plachetară.
Doctorul Heyu Ni şi echipa sa au examinat atât modele de laborat, cât şi oameni, iar astfel au ajuns la concluzia că ApoA-IV se poate lega la integrina aIIb3, blocând legarea fibrinogenului şi scăzând agregarea plachetară în vasele de sânge. Proteina ApoA-IV poate să îşi schimbe forma pentru a se adapta fluxului sanguin crescut şi pentru a fi mai eficientă în protejarea vaselor de sânge împotriva blocajelor totale.
”Prin acest studiu am putut explica şi de ce nivelul ridicat de ApoA-IV poate încetini acumularea de plăci în vasele de sânge, fenomen cunoscut sub numele de ateroscleroză, fiindcă şi acest proces este legat de funcţia plachetară”, spune Heyu Ni.
Cercetătorii au examinat şi legătura dintre ApoA-IV şi diverse alimente. După fiecare masă, sunt stimulate plachetele, ceea ce le face să se lege mai uşor între ele, sau de celulele albe din sânge. Nivelul de ApoA-IV creşte aproape imediat după mesele care conţin grăsimi nesaturate şi scade hiperactivitatea trombocitelor, reducând astfel riscul de infarct miocardic şi de accident vascular cerebral. De asemenea, ApoA-IV are propriul ritm circadian, fiind mai activ peste noapte şi mai puţin activ dimineaţa.
”Această descoperire demonstrează că mama natură îşi doreşte să dormim bine. Suntem protejaţi de această proteină în timp ce dormim, astfel că, cel mai probabil, vom experimenta un accident cardiovascular după ce ne trezim”, spune Heyu Ni.
Rezultatele studiului arată că alimentele bogate în grăsimi nesaturate şi un program adecvat de somn creează combinaţia perfectă pentru ca proteina ApoA-IV să joace un rol pozitiv în reducerea riscului de ateroscleroză, atac de cord sau accident vascular cerebral.