Violeta Stoica
După o binemeritată vacanță judecătorească, magistrații de la instanțele din țară vor relua procese penale importante în care una dintre părți este Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești. Va fi o lună de foc, în care mass-media va relua cu siguranță problemele semnalate de persoanele cercetate la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, dar și ca urmare a sesizărilor existente la Inspecția Judiciară referitoare la procurori din cadrul acestei structuri.
Apeluri după achitare la instanțele de fond vor fi judecate în continuare la Înalta Curte de Casație și Justiție, în cazul fostului primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu, și al fostului deputat de Prahova, Sebastian Ghiță (ambii în același dosar), și, de asemenea, în cazul primarului de la Sinaia, Vlad Oprea, care a fost achitat la fond după ce fusese trimis în judecată de către DNA Ploiești, într-o cauză “lucrată” de vestitul Mircea Negulescu.
Costin Iulian Văduvan și Daniel Bucur – procurori din Sinaia – se vor regăsi printre cei care așteaptă continuarea proceselor la diferite alte instanțe din țară.
De menționat că, pe de altă parte, procurori de la DNA Ploiești – printre care se află Mircea Negulescu și însuși fostul șef al unității de elită, Lucian Onea – au procese la Înalta Curte de Casație și Justiție, unele cu Inspecția Judiciară, altele – cu persoane pe care le-au cercetat și care i-au acuzat de modul în care au condus cercetările în cadrul dosarelor lor.
Cele mai importante procese care vor continua începând din această lună – după încheierea vacanței judecătorești – sunt, cu siguranță, două ajunse în faza de apel, după ce magistrații au dat verdicte favorabile inculpaților la instanța de fond, concluzionând că trebuie achitați, fie din lipsă de probe, fie pe motiv că faptele pentru care au fost trimiși în judecată de DNA Ploiești pur și simplu nu există.
Pe 24 septembrie, la Înalta Curte de Casație și Justiție reîncepe judecarea în apel a dosarului în care Sebastian Ghiță și Iulian Bădescu au fost achitați de prima instanță, într-o cauză în care au fost trimiși în fața judecătorilor de aceeași Direcție Națională Anticorupție Ploiești.
În septembrie anul trecut, judecătorii Instanței Supreme au dat o grea lovitură “unității de elită” a Direcției Naționale Anticorupție, pronunțând o sentință de achitare a fostului deputat de Prahova, omul de afaceri Sebastian Ghiță, dar și a fostului primar al municipiului Ploiești, Iulian Bădescu. Decizia luată de prima instanță a Înaltei Curți de Casație și Justiție viza dosarul în care Sebastian Ghiță și Iulian Bădescu fuseseră învinuiți de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești de dare, respectiv luare de mită pentru finanțarea echipei de baschet Asesoft.
Judecătorii au decis și ridicarea sechestrului asigurător dispus în cauză asupra bunurilor mobile și imobile ale celor doi, cheltuielile din faza de urmărire penală și din faza de judecată, de 20.000 de lei, urmând să fie suportate de către stat.
Hotărârea magistraților a venit după ce procurorii DNA ceruseră chiar aplicarea pedepsei maxime pentru cei doi ploieșteni, însă verdictul dat în acest proces a fost o adevărată bombă. Practic, magistrații i-au achitat pe Sebastian Ghiță și pe Iulian Bădescu pentru că nu au existat probe la dosar din care să reiasă că s-au săvârşit infracţiunile respective.
Un alt proces ajuns în faza de apel este cel în care a pătimit încă dinainte de a fi trimis în judecată primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea. Și în acest caz, la fond, a fost vorba despre achitări, singura persoană condamnată la prima instanță fiind o judecătoare din Sinaia. Magistrații Curții de Apel Ploiești l-au achitat, în primă instanță, pe primarul din Sinaia, într-un dosar instrumentat tot de Mircea “Portocală” Negulescu.
Judecătorii ploieșteni s-au pronunțat pe 20 decembrie 2017 în favoarea lui Vlad Oprea, dar și a fostului secretar al Primăriei Sinaia, Beatrice Rădulescu, trimiși în judecată în luna mai 2016 alături de un magistrat de la Judecătoria Sinaia, singurul inculpat condamnat în dosarul respectiv la instanța de fond.
Prin hotărârea dată de magistrații de la Curtea de Apel Ploiești, Vlad Oprea a fost achitat pentru abuz în serviciu și a fost dispusă și ridicarea măsurii sechestrului asigurător aplicat asupra imobilelor acestuia. Achitată a fost și Beatrice Rădulescu, fost secretar al Primăriei Sinaia, trimisă în judecată de DNA Ploiești pentru complicitate la abuz în serviciu.
În cazul celei de-a treia persoane trimise în fața instanței în același dosar, Ruxandra Popescu, magistrat la Judecătoria Sinaia la data respectivă, Curtea de Apel Ploiești a pronunțat o sentință cu suspendarea executării pedepsei, după ce s-a schimbat încadrarea juridică a faptelor reținute de procurorii DNA Ploiești în sarcina acesteia.
În comunicatele transmise în primăvara anului 2016 de Biroul de presă al Direcției Naționale Anticorupție referitoare la acest caz, se arăta că Vlad Oprea, Beatrice Rădulescu și Ruxandra Popescu ar fi fost vinovați de crearea unui prejudiciu autorității locale ca urmare a vânzării unor terenuri.
Acesta este dosarul în care DNA Ploiești a dispus ca primarului orașului Sinaia să i se interzică să-și exercite funcția de edil, acesta fiind practic reales în timp ce se afla sub control judiciar. Abia după un an de control judiciar, măsura dispusă de procurori a fost ridicată și Vlad Oprea s-a putut întoarce la conducerea primăriei, în martie 2017.
Alte două procese importante – în care vor compărea în fața judecătorilor doi foști procurori de la Sinaia, Daniel Bucur și Costin Iulian Văduvan – vor fi reluate în această lună în apel, respectiv, la instanța de fond. Primul proces – la Înalta Curte de Casație, iar al doilea – la Curtea de Apel Brașov.
Tot în septembrie, va fi reluat și “procesul-fluviu” al fostei șefe a Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, Viorica Oniga, derulat la Tribunalul Buzău. Acest proces a început la Tribunalul Prahova în luna septembrie a anului 2013, ceea ce înseamnă că această cauză – în care sunt peste 200 de martori – împlinește deja cinci ani de la trimiterea în judecată.