Constantin Dumitru – Plopeni
Continuăm serialul dedicat istoriei fotbalului prahovean, cititorii având ocazia ca în fiecare sâmbătă să citească materiale „cu parfum de epocă” despre cei care au pus bazele fenomenului fotbalistic în judeţul nostru. Astăzi, despre gruparea Dorobanţul Ploieşti.
Printre echipele de fotbal înfiinţate în perioada interbelică şi care au purtat numele celor care au susţinut mişcarea sportivă s-au aflat şi cei de la Dorobanţul Ploieşti.
Echipa s-a înfiinţat toamna anului 1935 pe lângă fabrica de textile cu acelaşi nume şi a fost afiliată la Federaţia Română de Fotbal Asociaţie în şedinţa de la 21 octombrie 1935. Au participat în continuare la primul său campionat făcând parte din categoria III-a, Campionat, District Ploieşti, ediţia 1935/36. Debutul său în competiţia oficială este consemnat la 20 octombrie 1935: Astra Română Moreni – Dorobanţul Ploieşti 6-0. Primul antrenor al echipei a fost Tiberiu (Tibi) Schwartz, iar delegat în relaţia cu districtul Ploieşti – Andrei Popescu. Următorul sezon găseşte formaţia „textilistă” în categoria III-a, Campionat, echipa clasându-se pe ultimul loc în serie (7), dar în sezonul următor (1937/38), gruparea este urcată prin mărirea numărului de echipe în eşalonul superior şi participă la campionatul de categoria II-a, district Ploieşti. Presa vremii menţiona că terenul echipei a fost găsit în neregulă fiind enumerat ca teren de categoria III-a, omologat în iunie 1938. Sezonul 1938/39 este ultimul din perioada interbelică al echipei Dorobanţul după care formaţia se descompune după mobilizarea jucătorilor ce au fost concentraţi. Echipa se reorganizează în anul 1945 şi sub numele de ASM Dorobanţul Ploieşti participă la campionatul districtual, Categoria I, eşalonul doi al fotbalului districtual prahovean, iar din lotul de jucători au făcut parte, printre alţii: Vasile; C. Rădulescu, Tibic, Rică Refugiatu, Faur, Alexandru Nicolescu, Chicioreanu, Gheorghe Tudoran, Alexandru Mazilu, V. Mazilu, Gheorghe Ispas, Vestor, Butoi, Ionescu, Iliescu, Marin, Christorescu II, Brânzoi, Mircea Constantinescu şi Chiciu. Un şir de noi prezenţe în campionatele categoria Promoţie, eşalonul doi al districtului sub numele de F.C. Dorobanţul, iar în perioada de început a „epocii” comuniste a activat în campionatul orăşenesc Ploieşti sub numele de Flamura Roşie Dorobanţul. În anul 1960 a câştigat seria campionatului orăşenesc Ploieşti şi după participarea la un baraj pentru promovare a obţinut „urcarea” în campionatul regional Ploieşti în care a evoluat un singur sezon. În 1973, odată cu înfiinţarea categoriei a doua, Flamura Roşie Dorobanţul a fost promovată în acest eşalon valoric. După numai un singur sezon revine în principalul campionat judeţean pentru o perioadă de patru ani iar după schimbarea numelui în Textila Ploieşti, evoluează în campionatul de categoria doua a Campionatului judeţean Prahova.
În anul 1992, sub numele de Sepra Dorobanţul Ploieşti, denumire căpătată după fuziunea realizată cu gruparea Sere Tătărani Bărcăneşti, din campionatul Municipal, a promovat în Liga I – Judeţeană, eşalonul doi al fotbalului judeţean. Performanţa a fost realizată de antrenorii Valeriu Mateescu şi Dumitru Duţă, iar din lotul de jucători au făcut parte, printre alţii: Justin Lambru, Mihai Stan; Dumitru Duţă, Vasile Picior, Nicolae Opriţă, Augustin Terec, Marian Manolache, Constantin Savu, Adrian Păun, Norocel Benchi, Eugen Costache, Alexandru Măcelaru, Sorin Costache. Din sezonul 1995/96, echipa a revenit în campionatul de elită a fotbalului judeţean – care purta numele de Divizia C în urma unui baraj de menţinere/promovare pe care l-au susţinut în compania echipei Geamul Scăieni, pe care a învins-o la 23 iunie 1995, pe stadionul Prahova, cu 4-2. Ediţia de campionat 1997/98 a fost ultima reprezentaţie a celor de la Dorobanţul Ploieşti, echipa încetându-şi activitatea odată cu încetarea sprijinului acordat de conducerea fabricii de textile cu acelaşi nume, astfel că după 63 de ani de activitate pe scena fotbalului prahovean numele Dorobanţul Ploieşti a rămas doar o amintire.