Meningita este o infecţie a membranelor protectoare care înconjoară creierul şi măduva spinării. Dacă nu este tratată rapid, poate provoca intoxicarea cu sânge, adică septicemia, dar şi leziuni permanente ale creierului şi ale nervilor. Este mai frecventă în rândul copiilor, adolescenţilor şi adulţilor tineri, potrivit MedLive.ro.
Un simptom clasic al meningitei este o erupţie de pete, ca o iritaţie. Dacă presaţi partea laterală a unui pahar curat peste aceste pete şi ele nu dispar, cel mai probabil este un semn al septicemiei şi trebuie să mergeţi urgent la medic.
Meningita poate avea şi alte simptome, cum ar fi: febră, stare de rău, iritabilitate şi lipsa de energie, dureri de cap, dureri musculare şi ale articulaţiilor, respiraţie accelerată, mâini şi picioare reci, piele palidă şi pătată, gât rigid, confuzie, sensibilitate la lumina puternică, somnolenţă, convulsii.
În cazul bebeluşilor, pot apărea câteva simptome în plus: refuzul mâncării, agitaţie, dezvoltarea unui loc moale în creştetul capului, interactivitate scăzută, strigăte şi plâns neobişnuite, corp rigid.
Meningita este, în mod normal, cauzată de o infecţie virală sau bacteriană. Meningita virală este cel mai des întâlnită şi este mai puţin gravă. Cea bacteriană este rară şi poate avea urmări foarte grave dacă nu este tratată la timp.
Mai mulţi viruşi şi bacterii pot provoca meningita, cum ar fi: bacteriile meningococice, există mai multe tipuri diferite, numite A, B, C, W, X, Y, Z, bacteriile pneumococice, bacteria de tip B haemophilus influenzae, enterovirusuri, viruşi care, de obicei, cauzează doar o infecţie uşoară a stomacului, virusul oreionului, virusul herpes simplex, un virus care provoacă răni reci sau herpes genital.
Virusurile şi bacteriile care provoacă meningita pot fi răspândite prin: strănut, tuşit, sărut, tacâmuri sau periuţe de dinţi comune.
Infecţia este răspândită de oamenii care poartă bacteria sau virusul în gât sau în nas, dar care au o imunitate ridicată şi nu se îmbolnăvesc. Infecţia poate fi răspândită şi de o persoană care are meningită, dar aceste cazuri sunt mai rare. Un individ poate face meningită de mai multe ori pe parcursul vieţii.
Persoanele care au meningită vor fi internate în spital pentru teste şi tratament. Pot fi efectuate mai multe teste – de la test de sânge la tomografie – pentru a confirma diagnosticul şi pentru a verifica dacă boala este rezultatul unei infecţii virale sau bacteriene.
Deoarece meningita bacteriană poate fi foarte gravă, tratamentul cu antibiotice începe, de obicei, înainte ca diagnosticul să fie confirmat şi este oprit ulterior dacă testele arată că boala este cauzată de un virus.
Este recomandat tratamentul administrat în spital pentru toate tipurile de meningită bacteriană deoarece infecţia poate provoca probleme grave şi necesită o monitorizare atentă.
(Sursa: https://www.nhs.uk/conditions/meningitis/)