Mai multe organizații ale societății civile se pregătesc de observarea referendumului din 6 – 7 octombrie. Va fi nevoie de observatori independenţi la toate cele peste 19.000 de secţii de votare din ţară, dar și în străinătate, motiv pentru care FiecareVot, o coaliție de monitorizare a proceselor electorale și a referendumurilor, îi invită pe oamenii preocupaţi de corectitudinea referendumului să se înscrie pe listele de voluntari, se arată într-un comunicat al Expert Forum.
Cei care vor să devină observatori se pot înscrie pe pagina www.fiecarevot.ro, până la 5 octombrie, pentru Bucureşti şi până la 3 octombrie, pentru restul ţării şi diaspora. Cei care nu pot să participe direct, pot să susţină activitatea voluntarilor printr-o donaţie către Fondul pentru Democraţie.
Observatorii vor participa la sesiuni de pregătire, în București și online, vor avea acces la Manualul Observatorului şi la fișele de observare pentru cele două zile ale referendumului, dar și la asistență juridică pe toată perioada procesului. În plus, vor putea sesiza rapid orice fel de nereguli observate în cele două zile de vot prin aplicaţia pentru smartphone Monitorizare Vot, dezvoltată de echipa Code4Romania.
Pentru a se înscrie ca observatori, voluntarii trebuie să aibă peste 18 ani, să nu aibă drepturile electorale interzise și să nu fie membri într-un partid sau formațiune politică. De asemenea, trebuie să cunoască şi să respecte Codul de Conduită al observatorului independent. Implicarea celor interesaţi trebuie să fie voluntară, activitatea de observator nefiind una remunerată.
Până la referendum, toţi cetăţenii care observă nereguli legate de campanie sau de organizarea votului le pot sesiza online prin platforma www.votcorect.ro, unde au la dispoziţie şi alte informaţii legate de procedura de vot, precum și întrebări frecvente.
În zilele de 6 şi 7 octombrie, oamenii vor putea suna la numerele 0800 080 200 (gratuit, pentru România) și +40212 039 020 (cu plată, pentru străinătate), pentru a intra în legătură cu un call center dedicat şi a primi asistență în situații de încălcare a legii sau de fraudă.