Violeta Stoica
Județul Prahova pare să fie – în această perioadă – polul rujeolei, deși, la nivel național, numărul cazurilor nou înregistrate este mai scăzut comparativ cu prima jumătate a anului.
Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a dat publicității o nouă statistică îngrijorătoare pentru sănătatea copiilor din Prahova, din care reiese că trendul crescător al numărului cazurilor de pojar, din ultimele două săptămâni, ar trebui să dea de gândit serios populației.
Și în săptămâna 17 – 21 septembrie, județul nostru s-a situat pe primul loc la nivel național în situația întocmită privind cazurile confirmate de rujeolă, cu 61 dintre cele 85 de îmbolnăviri raportate în România.
Creșterea incidenței pojarului în rândul prahovenilor ar trebui să fie un semnal de alarmă și în condițiile în care este perioada în care copiii merg la creșă, grădiniță și la școală, ceea ce ar însemna o adevărată explozie a cazurilor de rujeolă, dacă nu se iau măsurile de prevenire a apariției îmbolnăvirilor.
Cazurile nou apărute din Prahova vin în contextul în care, conform datelor făcute publice tot de către CNSCBT, dozele de vaccin ROR rămase nefolosite la finalul lunii august este de ordinul miilor, atât la medicii de familie, cât și la Direcția de Sănătate Publică.
Cel mai mare val de îmbolnăviri de pojar pare să se fi abătut peste județul Prahova de la începutul acestui an și până în prezent. La finalul săptămânii trecute, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile arăta că în Prahova au fost raportate 61 de cazuri nou înregistrate de rujeolă, ceea ce înseamnă că există o creștere a incidenței acestei boli în rândul prahovenilor, în special în rândul copiilor, având în vedere că în săptămâna anterioară 54 de persoane fuseseră raportate ca fiind bolnave de rujeolă.
În țară, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă raportate până la data de 21 septembrie este de 15.352, din care 59 de morți, unul dintre decese fiind anunțat și în județul Prahova, în luna martie, la un copil de 11 luni, nevaccinat.
Pe de altă parte, însă, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a dat publicității și situația stocurilor de vaccinuri la nivel național, la finalul lunii august. Conform documentului respectiv, numărul dozelor de vaccin ROR (rujeolă, rubeolă, oreion) rămase la sfârșitul lunii pentru care se face raportarea era, în teritoriul județului nostru (la medicii de familie) de 3.716, în timp ce la Direcția de Sănătate Publică mai erau în stoc 4.604 astfel de doze.
Vaccinarea, singura metodă împotriva bolii
Potrivit medicilor, vaccinarea împotriva rujeolei, cu vaccinul ROR – împotriva rujeolei, ruleolei și oreionului – este singura metodă eficientă de control a evoluției epidemiei. Rujeola este o boală transmisibilă pe cale respiratorie, extrem de contagioasă, care poate să evolueze sever în pneumonie, encefalită sau se poate suprainfecta bacterian. Cazul de rujeolă este contagios cu trei până la cinci zile anterior erupției și continuă la cinci sau șase zile după instalarea erupției pe piele. De aceea, medicii recomandă ca părinții care știu că a existat un contact al copilului lor cu un alt copil bolnav de rujeolă (cu șapte până la 18 zile în urmă) să declare acest lucru neapărat medicului care examinează minorul cu simptomatologie respiratorie.
La începutul lunii septembrie, Ministerul Sănătății a ținut să se delimiteze ferm de campania de dezinformare şi manipulare referitoare la ineficiența și riscurile vaccinării, apărută în spațiul public, pe rețelele de socializare sau prin materiale tipărite, distribuite în zone aglomerate sau în cutiile poștale.
“Facem mențiunea că autorii campaniei inițiate împotriva vaccinării utilizează fără aprobarea Ministerului Sănătății sau a partenerilor săi identitatea vizuală a campaniei, precum însemnele oficiale ale instituțiilor partenere, iar materialele conțin informații false care pot induce în eroare părinții și pot pune în pericol sănătatea populației”, au precizat reprezentanții ministerului de resort.
“Condamn gestul iresponsabil al celor care recurg la astfel de modalități iresponsabile de dezinformare, cu consecințe grave pentru sănătatea populației. Am însă convingerea că populația nu poate fi păcălită cu astfel de tertipuri și voi continua să fac tot ce îmi stă în putere pentru ca parinții să fie informați corect, astfel încât să ia cea mai bună decizie, de a-și vaccina copiii și de a le asigura astfel o viață sănătoasă. Vom face demersurile legale necesare pentru ca persoanele responsabile să răspundă pentru faptele lor, ce pun în pericol sănătatea publică”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.