Nicoleta Dumitrescu

Două zile de summit la Bucureşti, cu caracter internaţional, au demonstrat că România încă mai este sub lupă, dovadă că numeroşi oficiali au dorit să vină în ţara noastră, la acest eveniment, unii chiar şi de peste mări şi ţări. Iar evenimentul a fost unul „excelent”, după cum l-a caracterizat chiar principalul organizator – preşedintele României, în ciuda dificultăţilor de politică internă. Deşi în jurul neîntâmpinării, la scara avionului, a preşedintelui Comisiei Europene de către şeful Guvernului, au fost multe dileme şi comentarii, Jean Claude Juncker nu a ezitat să spună că toţi cei care au venit la summit au fost foarte bine primiţi, chiar ca…prinţii !

Şi nu a fost o exagerare când a spus că oaspeţii au fost bine-primiţi, pentru că, dincolo de stângăciile legate de protocol, când este vorba despre ospitalitate, pe lângă primirea cu pâine şi sare, tradiţia românească, mai ales când este vorba despre bucate, a fost, mereu, la înălţime, în adevăratul sens al cuvântului !
Summitul Iniţiativei celor Trei Mări, însă, a mai lăsat deoparte, să mai fiarbă pe foc, un pic mai mic, oala cu ciorbă a celor de la PSD. Oricum, nimeni nu ştie exact câte tabere mai sunt în partid, dacă există semnatari ai unei scrisori având cap de afiş debarcarea de la conducere a liderului Dragnea, dacă există sau nu, cu adevărat, această scrisoare etc.
Iar aceste dileme le întăreşte chiar şi Dragnea, având în vedere că nu se ştie clar dacă uriaşele cearcăne cu care s-a pricopsit în ultimele zile sunt din cauza scrisorii ce are în final câteva zeci de autografe ale unora dintre şefii filialelor judeţene din propriul său partid sau ultimele ieşiri, pe sticlă, ale primarului general al Capitalei, Gabriela Firea.
Cum gura lumii este însă slobodă, pare că liderului social-democrat nici că-i pasă că îi este pregătită debarcarea din fruntea partidului, atât timp cât, de fiecare dată când este chestionat pe această temă de către jurnalişti, prima reacţie este să râdă pe sub mustaţă.
Oricum, chiar dacă este vorba despre fierbere în suc propriu, e clar că apele nu se vor linişti, dincolo de toate fiind vorba despre lupta pentru putere, pentru funcţii, pentru a deţine controlul, care nu convine, firesc, tuturor, mai ales că, în anumite direcţii, considerate esenţiale, strategia se consideră ca fiind total greşită.
Pe de altă parte, nici nu avea cum să nu existe aceste disensiuni pentru că, dacă este să dăm timpul în urmă, puterea, întotdeauna, modifică oamenii, mai ales caracterul acestora.
Însă, dincolo de toate, timpul va arăta ce se va întâmpla şi de acum încolo.
Mai trist însă este faptul că, deşi partidele, care mai de care, fierb în suc propriu şi din cauza faptului că anul viitor este unul electoral, politicienii uită un lucru: au trecut peste doi ani de la alegerile parlamentare, dar impresia este că politicienii se află tot în campania electorală şi se luptă, cu dinţii, pentru putere! De ce ?