Temperaturile maxime extreme, absenţa precipitaţiilor şi cerul senin au dominat în această vară vremea din Germania, a anunţat serviciul german de meteorologie (DWD) în cadrul unei prezentări susţinută înaintea prezentării unui raport preliminar pe această temă, relatează Xinhua, citată de Agerpres.
Vara aceasta a fost a doua cea mai călduroasă din istoria înregistrărilor meteorologice, începute în 1881, cu o temperatură medie la nivel naţional de 19,3 grade Celsius.
În 2003 valorile de temperatură au fost mai mari decât cele înregistrate în această vară, cu o medie de 19,7 grade Celsius.
În medie, 130 litri de precipitaţii pe metru pătrat au căzut în vara 2018 în Germania, ceea ce reprezintă doar 54% din nivelul normal. Doar vara anului 1911 ar fi fost mai aridă, cu precipitaţii de 124 litri pe metru pătrat, a explicat DFD.
Sezonul călduros din 2018 s-a numărat printre primele trei cu cele mai multe zile senine de la începutul măsurătorilor, în 1951, cu o medie de aproximativ 770 de ore de soare.
Cel mai însorit loc din Germania din acest an a fost insula Ruegen din Marea Baltică unde au fost înregistrate 900 de ore de soare.
Pierderile din agricultură cauzate de secetă şi de riscul de incendii de vegetaţie au fost unele dintre consecinţele acestei veri.
Chiar şi astronautul german Alexander Gerst a fost şocat când a văzut Germania din spaţiu. „Totul ceea ce ar trebui să fie verde este uscat şi maro”, a spus comandantul de pe Staţia Spaţială Internaţională la începutul lunii august.