Firmele mici și mijlocii din România vor beneficia de fonduri europene printr-o nouă axă dedicată lor, care se va crea în cadrul Programului Operațional Regionale (POR) 2014-2020, a declarat, luni, comisarul european pentru Politică regională, Corina Crețu, într-un interviu acordat HotNews.ro.
Ea a menționat că aceasta a fost solicitarea Ministerului Dezvoltării Regionale, iar Comisia Europeană o agrează, pentru ca România să nu piardă bani europeni prin dezangajare automată, în condițiile în care POR 2014-2020 are rată de absorbție efectivă sub 1%. Astfel, se speră ca rata de absorbție să crească datorită IMM-urilor, care au performant mai bine decât primăriile și celelalte autorități locale în cheltuirea banilor europeni.
„În privința României, într-adevăr sunt întârzieri, am avertizat în nenumărate rânduri autoritățile române, riscul de dezangajare la începutul anului a existat doar la Programul Operațional Regional (POR 2014-2020), deci riscul de a pierde bani, și am adoptat împreună cu autoritățile române un plan de acțiune. Dânșii au înaintat Comsiei o solicitare de schimbare a POR, pentru a evita sau măcar a reduce riscurile de pierderi de bani, dar implemenarea acestui plan de acțiune este 100% în responsabilitatea statului român. Noi vom modifica POR în sensul solicitat de autoritățile române, de a crea o axă specială pentru IMM, este domeniul care merge cel mai bine, în domeniul competitvității, de asemenea, utilizarea mai mare a instrumentelor financiare.
Ni s-a solicitat extinderea ariei de eligibilitate în mai multe domenii și acum să vedem, suntem în septembrie, om vedea la finalul anului dacă prin aceste măsuri vom reuși să reducem sau chiar să evităm pierderile. De asemenea, acordăm mai multă asistență tehnică atât autorităților naționale cât și celor locale pentru a le ajuta să realizeze proiecte mature de calitate și a nu se pierde banii”, a declarat Corina Crețu.
În 23 august, Guvernul a decis trecerea Programului Operațional Inițiativa pentru IMM-uri de la Ministerul Fondurilor Europene la Ministerul Dezvoltării Regionale și transformarea acestuia în axă prioritară în cadrul POR 2014-2020, pentru a lua bani din POR pe fondul slabei cheltuiri a fondurilor UE de aici. Astfel, firmele mici și mijlocii vor avea la dispoziție încă 150 de milioane de euro sub formă de credite bancare cu garanții europene, în condiții avantajoase, printr-o suplimentare de buget la Programul Operațional Inițiativa pentru IMM-uri.
Astfel, POIIMM va ajunge la o alocare totală de 250 de milioane de euro, prin mutarea fondurilor de 150 de milioane de euro aici de la anumite axe ale Programului Operațional Regional 2014-2020, a anunțat, joi, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), într-un comunicat remis StartupCafe.ro.
Decizia guvernului de a muta banii la POIIMM survine în condițiile în care acest program, care este implementat practic de bănci private, a ajuns la o rată de absorbție de 83,78%, în timp ce POR are o rată efectivă de absorbție de numai 0,87% ca rambursări de cheltuieli de la Comisia Europeană.