Rodica Paraschiv
Deputat PSD de Prahova

Prima zi din octombrie are semnificații multiple. Ziua Internațională a persoanelor vârstnice, Ziua Internațională a luptei împotriva cancerului de sân, dar și ziua începerii anului universitar 2018-2019. Este o dilemă în a stabili care este mai importantă!
În calitate de parlamentar, spun NU, pentru că toate sunt la fel de importante. În calitate de femeie, absolventă de studii superioare și, așa cum ne dorim toți să ajungem – o viitoare persoană vârstnică activă – cu atât mai mult spun NU!
Educația și învățământul universitar, alături de cel preuniversitar, au ca scop formarea de personal cu resurse adaptabile la solicitările sociale și psihologice ale vieții, cu un sistem axiologic ferm conturat. Se asigură astfel și un cadru optim pentru formarea unor cetățeni responsabili ai societății civile.
Un învățământ superior de calitate le permite studenților să dobândească aptitudinile, cunoștințele și competențele transferabile de care au nevoie pentru a reuși după absolvire într-un mediu educațional de nivel înalt care recunoaște și susține metodele performante de predare. Învățământul universitar este cel care creează specialiști care vor conduce într-un viitor apropiat societatea și economia românească.
De asemenea, persoanele vârstnice sunt cele care ne sunt părinți, bunici, care ne-au susținut și ne-au ajutat să fim ceea ce am devenit astăzi.
Le datorăm respect pentru vârstă, pentru activitate, pentru ceea ce au construit material, dar și spiritual. Adunarea Generală a ONU a cerut guvernelor statelor membre ONU să elaboreze cu prioritate programul vizând sprijinirea persoanelor de vârsta a treia.
Statele protejează drepturile și libertățile cetățenilor lor vârstnici, în funcție de realitățile și particularitățile economice, sociale, culturale. Pentru multe persoane vârstnice, pensionarea este privită ca o pierdere și, ca în cazul oricărei alte pierderi, îi trebuie găsit un sens înainte ca persoana respectivă să o atingă.
Art. 23 al Cartei Sociale Europene, referitor la ”Dreptul persoanelor vârstnice la protecție socială”, vizează măsuri care să le permită acestora să rămână membri deplini ai societății, cât mai mult timp posibil.
Aici se încadrează și măsurile din Programul de Guvernare referitoare la creșterea punctului de pensie, creșterea valorii pensiei minime și celelalte măsuri luate în acest sens pentru a permite persoanelor vârstnice să aleagă liber propriul stil de viață și să ducă o existență independentă în mediul lor obișnuit. Se includ aici și măsurile din proiectele legislative aferente perioadei septembrie-decembrie 2018 – programul GROWTH – ”Contul de economii senior”, ”Rezidențe moderne pentru vârsta a treia”.
Dar, cum să învățăm să ajungem persoane de vârsta a treia, dacă, uneori, problemele de sănătate nu ne mai permit să realizăm ceea ce ne-am propus? Tocmai de aceea, prevenția și profilaxia sunt aspecte importante ale educației sanitare.
1 Octombrie este și Ziua Internațională a luptei împotriva cancerului de sân – o zi de conștientizare referitoare la măsurile profilactice și la programele de screening. Din nefericire, rata de mortalitate este foarte mare și din cauza lipsei de informare și de prevenție.
De aceea, este vremea construcției în România! Avem asigurate condiții să studiem, să construim, să fim solidari, să aducem entuziasmul tineresc alături de experiența de viață a celor ajunși la deplina maturitate a vârstei și să-i asigurăm pe toți cetățenii că doar prin depistarea la timp a oricărei afecțiuni putem să ne dăm șansa unei vieți normale.
La mulţi ani, dragi părinţi, bunici, oameni care v-aţi cons-
truit și ne-aţi construit viaţa!