Nicoleta Dumitrescu
Zi plină, ieri, pentru cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Şerban Canatcuzino” al judeţului Prahova, când atât conducerea instituţiei, cât mai ales pompieri şi maşini de intervenţie au fost “în priză”. Din fericire, nu a fost vorba despre intervenţia într-un caz de situaţie de urgenţă, aşa cum adesea se întâmplă, mai ales atunci când se aud sirenele de la depărtare, după ce s-a apelat numărul unic de urgenţă 112, ci despre faptul că, ieri, 13 septembrie, a fost ziua lor, a pompierilor. Iar pentru toţi cei peste 1.000 de angajaţi ai ISU Prahova, din care peste 900 sunt pompieri, ieri a fost cu adevărat sărbătoare, motiv pentru care data de 13 septembrie 2018 a fost declarată “Ziua porţilor deschise”, între orele 11.30-13.00, la toate unităţile de intervenţie. Totodată, ziua de ieri a reprezentat un prilej atât de a cinsti memoria pompierilor prahoveni căzuţi la datorie de-a lungul timpului, cât şi de a-i recompensa pe cei care au obţinut cele mai bune rezultate, fiind înaintaţi în grad. Nu în ultimul rând, pe lângă o defilare prin centrul oraşului, cu autospecialele de intervenţie, pompierii au organizat, pe esplanada Sălii Sporturilor “Olimpia” Ploieşti, o expoziţie a maşinilor din dotare, precum şi exerciţii demonstrative, cei mai încântaţi fiind copiii.
Ieri s-au împlinit 170 de ani de la bătăliile din Dealul Spirii, de la luptele eroice ale celor 166 de ostaşi pompieri conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu împotriva oştirii otomane venite pe pământ românesc să suprime idealurile Revoluţiei de la 1848, prilej cu care, la nivel naţional, toate inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă au sărbătorit, prin diferite acţiuni, “Ziua pompierilor”, marcată anual pe 13 septembrie. În cazul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, manifestările au debutat, ieri dimineaţă, la sediul instituţiei din Ploieşti, cu o slujbă religioasă de comemorare a eroilor atât a celor din Dealul Spirii, cât şi a pompierilor prahoveni căzuţi la datorie de-a lungul timpului. A urmat, apoi, o şedinţă festivă, în cadrul căreia conducerea ISU Prahova, în prezenţa prefectului judeţului Prahova, Mădălina Lupea, a organizat ceremonia de înaintare în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim în grad, a unui ofiţer şi a nouă subofiţeri care au obţinut rezultate excepţionale în îndeplinirea atribuţiilor specifice.
De precizat că, aşa cum am aflat de la reprezentanţii ISU Prahova, de la începtul anului, în total, echipele instituţiei au intervenit la peste 10.000 de evenimente, dintre care 3.000 au fost situaţii de urgenţă, în care au fost incluse incendiile şi inundaţiile.
Expoziţie a maşinilor de intervenţie
Ca şi în celelalte unităţi de profil din ţară, şi subunităţile de intervenţie din Prahova şi-au deschis ieri larg porţile instituţiilor pentru vizitatori, având în vedere că “Ziua pompierilor” s-a transformat în “Ziua porţilor deschise”. Astfel, fiind vorba despre o zi aniversară, pompierii militari au defilat cu autospecialele de intervenţie şi în municipiul Ploieşti, după care, între orele 11.30 şi 13.00, esplanada Sălii Sporturilor “Olimpia” s-a transformat într-o adevărată expoziţie de maşini ale celor de la ISU Prahova, cu menţiunea că principalii beneficiari ai prezentării autospecialelor, dar şi ai exerciţiilor demonstrative, au fost copiii. De altfel, ca de fiecare dată când sunt organizate astfel de evenimente, este şi bucuria celor de la ISU de a le arăta copiilor mai degrabă partea frumoasă a activităţii lor zilnice, fără să scape însă şi de întrebările iscoditoare, mai ales că, se ştie, când e vorba despre intervenţia la un incendiu, totul se face contratimp.
Poate şi de aceea foarte mulţi dintre copiii care au venit ieri la Sala Sporturilor, însoţiţi de educatoare, profesori sau părinţi, atât băieţi, cât şi fete, s-au aşezat la volanul maşinilor de intervenţie, cererea fiind atât de mare încât nu era autospecială în faţa cabinei căreia să nu se formeze coadă. Pe de altă parte, la fel de asaltată de copii a fost şi o şalupă de intervenţie, care mai de care dintre adulţii prezenţi dorind ca nepoţii şi copiii să aibă ca amintire o poză făcută şi la volanul acesteia. În schimb, alţii au iscodit, cu privirea, multitudinea de furtunuri frumos aşezate în compartimentele special amenajate ale maşinilor de intervenţie, închipuindu-şi cum ţâşneşte, la capăt, jetul de apă puternic necesar stingerii incendiului. Iar ca să demonstreze că pot fi viitoarea generaţie de pompieri, unii dintre ei au îmbrăcat şi echipamentul de “Salvator prahovean”, chiar dacă era cu două-trei mărimi mai mare!