Nicoleta Dumitrescu

În Prahova, toamna este foarte bogată! Iar de acest lucru se pot convinge toţi cei care vor  trece, dacă este vorba despre ploieşteni, sau vor ajunge, dacă este vorba despre persoane din alte localităţi din judeţ sau din ţară aflate cu treburi sau în trecere, în Parcul “Toma Socolescu” din Ploieşti, cel din faţa Halelor Centrale. Ieri s-a deschis  “Târgul de toamnă”, manifestare de tradiţie în urbea ploieşteană, care, până pe data de 10 octombrie, va oferi prilejul vizitatorilor, în mod special acelora care obişnuiesc să pună în cămări sau la borcane roadele pământului, să cumpere de toate. Cum însă la acest târg, mai ales că e vorba despre produse de toamnă, nu se vând… chilipiruri, cumpărătorii, obligatoriu, trebuie să vină şi cu ceva bani, pentru că, indiferent că este vorba despre legume, fructe, produse din carne, brânzeturi sau îmbrăcăminte pentru sezonul rece, preţurile nu sunt chiar pentru toate buzunarele. Mai mult decât atât, având în vedere că târgul este organizat în… ”Parcul foamea”, aşa cum mai este cunoscută zona de către ploieşteni, în imediata apropiere a acestuia, în parcare, s-a amenajat şi o zonă specială destinată alimentaţiei publice, cele mai multe preparate fiind de tip grătar, trecerea prin zonă fiind o adevărată provocare, mai ales pentru cei pofticioşi!

Deschiderea oficială a celei de-a şaptea ediţii a “Târgului de toamnă” s-a făcut, ieri, la ora 13.00, în acorduri de muzică populară, membrii orchestrei “Flacăra Prahovei” a Filarmonicii „Paul Constantinescu” susţinând un scurt concert. Astfel, organizatorii manifestării – societatea “Hale şi Pieţe” – au dorit să păstreze tradiţia ca, măcar în prima zi a târgului, cei prezenţi la deschidere să se simtă bine. Şi s-au simţit, mulţimea fiind întâmpinată cu coşuri pline cu covrigi, mere şi struguri, dar şi cu bucheţele mici de tufănele. Mai mult decât atât, targ de toamnadin pâinea cu sare, dar şi din “mizilicul” pus pe vreo două platouri, din care nu lipseau ceapa roşie, brânza şi şunca, nu s-au servit doar oficialităţile locale prezente la deschidere, ci toţi cei care s-au aflat, în jurul prânzului, la intrarea principală a Halelor Centrale. Târgul va fi deschis până pe data de 10 octombrie, în zona Parcului “Toma Socolescu” fiind amenajate 60 de spaţii pentru expunerea şi comercializarea produselor tradiționale, a legumelor şi fructelor, a produselor apicole, a celor de panificaţie şi patiserie, a mustului şi vinului, a țuicii, dulcețurilor şi produselor artizanale. În comparaţie cu tarabele existente la Piaţa Centrală, cele montate în Parcul Toma Socolescu sunt mult mai arătoase şi mai dichisite, pe lângă fructele şi legumele agăţate special ca să atragă atenţia cumpărătorilor fiind expus, alături de o panglică tricoloră, şi un mic aranjament decorativ specific de toamnă. Cât priveşte preţurile, fie că este vorba despre legume sau fructe, acestea sunt un pic mai mari, 7 lei – roşiile, 5 lei – gogonelele, de exemplu, 6 lei – strugurii albi sau negri. Totodată, sunt prezenţi şi foarte mulţi producători, care mai de care făcându-şi reclamă, prin degustare, la pastramă, cârnaţi, tobă, şuncă şi tot felul de preparate din carne, dar şi la brânzeturi. Nu lipsesc nici preparatele inedite, aşa cum este cazul unui producător din Urlaţi care venise cu specialitatea de “Cârnaţi domneşti cu aromă de vin”, menţionându-ne că “aroma” de vin e dată tocmai de la ingredientul secret – vinul roşu, care adaugă un gust cu totul special acestui produs. De asemenea, mai pot fi cumpărate şi articole de îmbrăcăminte, în mod special pentru sezonul de iarnă care se apropie, vin, ţuică şi dulciuri. Dincolo de degustarea produselor sau a mustului, care se vindea cu 7 lei litrul, cei care au venit să-şi vândă marfa la acest târg au ţinut să-şi schimbe tactica în a-şi face reclamă, în sensul că foarte mulţi dintre aceştia aveau afişate, la standurile proprii, banere fie cu numele propriu sau al societăţii, fie cu chipul lor, aşa cum a fost cazul “Lenuţei din Băleni”, producător de răsaduri şi legume de tot felul.
Şi cum un târg de toamnă nu e târg fără produse tradiţionale şi la… grătar, cei care îşi vor face cumpărăturile de aici cu siguranţă nu vor pleca acasă fără să cumpere măcar un mic. Motivul? În aer pluteşte atât de îmbietor mirosul degajat de grătare încât şi cei care ţin cură de slăbire se pot abţine cu greu până să nu guste ceva!