F. T.
În perioada 20-26 septembrie a.c., la nivelul județului Prahova se va desfășura testarea Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”, după cum informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) “Șerban Cantacuziono” Prahova.
Potrivit sursei citate, astăzi, în intervalul orar 10.00 – 12:00, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) va transmite un mesaj către toate unitățile administrativ teritoriale din județ.
Mâine, tot între orele 10.00 și 12.00, ISU Prahova va transmite un mesaj către patru unități administrativ teritoriale, respectiv Urlați, Băicoi, Măneciu și Sinaia, iar în intervalul orar 17.00 – 19.00 către o porțiune din Ploiești, având aria cel puțin egală cu jumătate din suprafață municipiului.
Luni, 24 septembrie, tot ISU Prahova va transmite, între orele 10.00 – 12:00 sau 17.00 – 19.00 (intervalul de timp nefiind încă stabilit), un mesaj către toate unitățile administrativ teritoriale din județ, iar în ziua următoare (marți, 25 septembrie), din nou, de la nivel central, respectiv de la IGSU, se vor transmite, în intervalele orare 10.00 – 12:00 sau 17.00 – 19.00, mesaje către unități administrativ teritoriale din regiuni formate din două-trei județe, acestea nefiiind încă alese. În ziua de joi, 27 septembrie, tot IGSU va transmite, în intervalul orar 10.00 – 12:00, respectiv 17.00 – 19.00, un mesaj către toate unitățile administrativ teritoriale din județ.
În comunicatul pompierilor prahoveni se mai precizează faptul că, pentru ca utilizatorii să poată recepționa mesajul pe telefoanele mobile, acestea trebuie configurate pe baza indicațiilor existente pe site-ul https://ro-alert.ro/configurare/.
Reamintim că portalul
www.ro-alert.ro este proiectat ca sursă completă de informare a populației și detaliază atât modul de difuzare a mesajelor de tip Cell Broadcast, cât și posibilitatea de configurare a telefoanelor mobile pentru a permite recepționarea mesajelor difuzate în situații de urgență. Sistemul este folosit atunci când viaţa şi sănătatea persoanelor sunt puse în pericol iminent, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundaţii ameninţătoare, atac terorist sau alte situaţii care ameninţă grav comunităţile.Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există acoperire a rețelelor publice de comunicații mobile și nu este necesară instalarea unei aplicații pe telefoanele mobile. După cum v-am mai informat, sistemul funcționează indiferent dacă utilizatorul deține servicii de tip abonament sau prepay, iar recepționarea mesajelor nu generează costuri sau taxe suplimentare pentru utilizatori. Mesajul de avertizare poate fi transmis doar pentru anumite zone amenințate de situații de urgență și este particularizat în funcție de tipul evenimentului produs ori prognozat. Configurarea telefonului mobil nu necesită comunicarea numelui și a numărului de telefon al utilizatorului.