Violeta Stoica

Ploieștenii și persoanele aflate în tranzit prin principalele stații de cale ferată ale municipiului Ploiești – Gara de Vest și Gara de Sud – au remarcat cu siguranță, de fiecare dată când s-au aflat prin apropierea locațiilor menționate, mizeria și aglomerarea de chioșcuri pe lângă care își fac veacul oameni fără adăpost. Arhitectura impresionantă a Gării de Sud – dincolo de starea de degradare în care se află clădirea – este pusă în umbră de tarabele și de chioșcurile care au apărut pe trotuarul din fața intrării principale a celei mai importante stații CFR din orașul lui Caragiale.
De mulți ani, se tot vorbește despre un proiect al municipalității ploieștene privind reabilitarea domeniului public al piețelor din zonă, dar și despre o legătură rutieră directă între cele două gări principale ale municipiului, respectiv de la Gara de Sud la Gara de Vest.
Deocamdată, proiectul este tot la faza de documentație, însă a fost aprobată în cadrul ședinței consilierilor locali ploieșteni, din data de 9 august, o hotărâre privind indicatorii tehnico-economici și studiul de fezabilitate pentru acest obiectiv care ar trebui să transforme principalele căi feroviare de intrare în Ploiești.

Legătura rutieră directă dintre cele două gări ploieștene – prin străpungerea străzii Libertății – ar fi prima de acest gen din Ploiești, care ar urma să ocolească traficul aglomerat din centrul municipiului atunci când atât călătorii în tranzit sau ploieștenii vor să ajungă de la un punct în celălalt al orașului.
Pentru realizarea acestui obiectiv, Primăria Ploiești vrea să acceseze fonduri europene prin intermediul Programului Operațional Regional 2014-2020 – Axa prioritară 4, Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, proiectul fiind estimat la o valoare de aproximativ 140,2 milioane de lei inclusiv TVA.
Potrivit documentației întocmite de Primăria Ploiești, prin proiect ar urma să fie realizată 3-gara vestlegătura directă dintre Gara de Sud și Gara de Vest, prin străpungerea străzii Libertății, pentru a facilita transportul prin crearea benzilor unice, lungimea totală a arterelor rutiere care vor fi supuse modernizării fiind de circa 3.100 de metri liniari, la care se adaugă amenajarea drumurilor din incinta terminalului Pieței 1 Decembrie, cu o lungime de 371 de metri liniari, plus piste de biciclete pe întreg traseul și trei puncte de tip închiriere de biciclete. De asemenea, ar urma să fie construită o clădire – stație de așteptare pe amplasamentul pieței Gării de Sud, cu scopul îmbinării mai multor variante de mijloace de transport în comun pentru a călători.
În afara legăturii rutiere propriu-zise dintre cele două gări, în proiect sunt incluse și lucrările de amenajare a Pieței 1 Decembrie (din fața Gării de Sud) și a zonei din fața Gării de Vest. Astfel, circul existent și aglomerarea de chioșcuri și tarabe din fața celor două stații CFR ar putea să dispară, dacă acest proiect va fi vreodată implementat, așa cum se tot propune de ani buni.
Principala schimbare ar fi la Gara de Sud, amenajarea Pieței 1 Decembrie fiind un obiectiv pentru care ar trebui să fie făcute mai multe modificări zonale, prin crearea unui complex de servicii, sub forma unui terminal multimodal. Aici ar urma să fie sistematizat terenul prin amenajarea unei platforme și parcări pentru mijloacele de transport, amenajarea unei parcări cu 28 de locuri pentru autoturismele proprietate personală, inclusiv cu regim non-stop. Altă parcare cu 22 de locuri este inclusă în acest proiect, zona fiind exclusiv destinată parcării limitate în timp, pentru îmbarcarea sau pentru debarcarea persoanelor care folosesc mijloacele de transport în comun sau trenul. Locațiile pentru biciclete de închiriat, care să înlocuiască folosirea autoturismelor personale, sunt incluse în proiectul de amenajare a terminalului respectiv, care va cuprinde și o clădire cu sală de așteptare și spațiile anexe.
Un terminal similar ar urma să fie construit și la Gara de Vest, care ar cuprinde de asemenea și parcări de transfer cu 52 de locuri.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentEuro Bus Diamond
Articolul următorEvenimente