Fl. Tănăsescu
Se pare că fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, a avut dreptate, în urmă cu trei ani, când afirma: “ Ploieștiul va figura, cât de curând, pe lista scurtă a orașelor cu cele mai moderne clădiri pentru Justiție, care vor îmbina tradiția cu viziunea”.
Prezent la Ploiești, acesta a făcut referire la imobilele în care se desfășoară actul de justiție Tribunalul Prahova, care prezenta, la vremea respectivă, în anul 2015, risc ridicat de prăbuşire în caz de cutremur și Palatul de Justiției.
Firește, nu-i bine să zici “Gata, am câștigat procesul !”, până nu-i epuizată și ultima cale de atac, evident că este devreme să zici “Hop, până n-ai sărit gardul !”, dar un mic pas pentru justiţiabili tot a fost făcut: “ Registratura” și “Arhiva” Judecătoriei Ploiești s-au mutat în vechea lor casă ( pe strada Gheorghe Lazăr), urmând ca, în curând, clădirea să găzduiască și birourile judecătorilor, și sălile de judecată.
Concret, după cum se precizează într-un comunicat de presă al Judecătoriei Ploiești, “În vederea efectuării operațiunilor necesare mutării din actualul sediu, situat în strada Văleni nr. 44, în perioada 1 – 7 august 2018, activitățile de relații cu publicul ale tuturor compartimentelor instanței, inclusiv ale Registraturii și Arhivei, se suspendă”.
Suspendare care a durat până în data de 8 august, după care, cele două compartimente au funcționat cu program redus, lucru justificat de vacanța judecătorească, ce se va încheia luni, 3 septembrie a.c. Apoi, se va intra în normal atât în ceea ce privește relațiile cu publicul la cele două compartimente, cât și procesele propriu- zise, ultimele, pentru încă o perioadă de timp, tot în sediul provizoriu, de pe strada Văleni.
În clădirea de pe strada Gheorghe Lazăr va funcționa doar Judecătoria, urmând ca magistrații de la Curtea de Apel să judece în Palatul de Justiție, aproape gata și acesta. “Prin modernizarea clădirii (Tribunalului – n.n.) nu înseamnă că va fi avantajat cineva anume; cei care vor fi câştigaţi vor fi justiţiabilii, în întâmpinarea cărora trebuie să venim. În ţările civilizate, instanţele se află în centrele oraşelor, iar clădirea Tribunalului Prahova întruneşte aceste condiţii”, a mai spus Robert Cazanciuc, în frecventele sale vizite mai mult sau mai puțin anunțate în Ploiești, în calitatea sa de ministru.
Iar într-una dintre aceste “vizite de lucru”, a precizat că doreşte să vadă cât mai rapid reabilitată clădirea Tribunalului, cu atât mai mult cu cât, în ultimii zece ani, s-a acordat o mai mare atenţie sediilor de judecătorii din orașe mai micuțe, şi nu instanţelor din reşedinţele de judeţ, “iar acest lucru în condiţiile în care unele dintre judecătorii vor fi desfiinţate din lipsă de activitate”.
Oficialul a mai spus că pentru renovarea Tribunalului Prahova, Banca Mondială asigură 18,6 milioane de lei. Sediul reabilitat al clădirii va avea o suprafaţă de 3.343,45 mp, urmând să fie păstrată aceeaşi înălţime, dat fiind faptul că imobilul este monument istoric. Printre dotările moderne ale clădirii se vor număra o bibliotecă şi o sală de conferinţe, cinci lifturi pentru transportul dosarelor şi al persoanelor, sistem integrat de climatizare, dar şi de supraveghere video interioară şi exterioară etc. Iar judecătorii vor sta câte doi – maximum patru în birou !