V. S.

Deși unele focare de pestă porcină africană au fost declarate închise de autorități în județul Satu Mare, noi cazuri au apărut în județul Călărași, în comuna Borcea, la limita teritorială cu județul Ialomița.
Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială și au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport și a fost dispusă uciderea porcinelor din cele două gospodării și ecarisarea carcaselor.
Atât proprietarii persoane fizice, care își cresc porcii în gospodărie, cât și exploatațiile comerciale trebuie să țină cont de semnele clinice ale pestei porcine africane, pentru că în cazul apariției acestora trebuie apelat de urgență medicul veterinar sau reprezentanții Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA). Temperatura foarte ridicată (40,5-42 grade Celsius), roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și a pieptului, pe fondul cianotic apar pete hemoragice, lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers, diaree sau urdori la ochi – toate acestea sunt semnele grave care trebuie să conducă la apelarea imediată a medicului veterinar pentru anunțarea apariției simptomelor respective.
Confirmarea apariției bolii va conduce la stabilirea zonelor de restricții, astfel: la exploatațiile comerciale sau din gospodăriile populației, zona de protecție se instituie pe o rază de trei kilometri în jurul focarului, zona de supraveghere fiind extinsă la 10 kilometri, în care este inclusă și zona de protecție.
Virusul pestei porcine africane se transmite direct prin contactul animalelor bolnave cu cele sănătoase, dar și indirect, prin mult mai multe variante: prin adăposturi, așternuturi, materiale de îngrijire, furaje, mijloace de transport, îmbrăcămintea îngrijitorilor contaminate; prin hrănirea porcilor cu furaje sau cu lături care conțin subproduse infectate. Tocmai de aceea, trebuie luate măsurile necesare pentru a nu răspândi virusul prin aceste produse contaminate. În județul Prahova, există în prezent 17.368 de exploatații nonprofesionale cu suine, cu circa 42.287 de porci înregistrați, și șase exploatații comerciale cu suine, cu un efectiv total de 16.821 de porci.