Cei mai mulţi dintre noi cunosc simptomele clasice ale depresiei, cum ar fi iritabilitatea, oboseala şi un sentiment apăsător de tristeţe de nezdruncinat. Dar ce putem spune despre durerile musculare, problemele de stomac sau somnul neliniştit? În mod surprinzător şi acestea pot fi semne de avertizare a unui episod depresiv. Iată care sunt simptomele mai puţin cunoscute de depresie, conform prevention.com, citată de MedLive.
* Durerea. Este de aşteptat ca după un antrenament fizic intensiv să avem febră musculară, dar dacă durerile de muşchi sunt declanşate aparent fără o explicaţie, depresia ar putea fi cauza lor. Durerile de spate, durerile musculare, durerile cronice, toate pot funcţiona pe fondul stării de spirit şi vice versa, este de părere Padam Bhatia, medic psihiatru din Miami.
* Greutatea. Depresia afectează hormonii care reglează apetitul, cei care ne spun când ne este foame şi când am mâncat suficient, ceea ce înseamnă că mulţi oameni care suferă de depresie mănâncă prea mult sau prea puţin şi, prin urmare, iau sau pierd în greutate.
* Somnul. Cu toate că persoanele care suferă de depresie experimentează adesea oboseala şi lipsa de energie, de multe ori acestea pot considera dificil să se odihnească întreaga noapte. “Unul dintre simptomele clasice de depresie implica insomnia terminală – trezitul foarte devreme şi imposibilitatea de a adormi la loc,” este de părere Padam Bhatia. Şi pentru că lipsa de somn afectează starea de spirit şi capacitatea de concentrare pe durata întregii zile, aceasta tulburare de odihnă poate cauza un cerc vicios.
* Probleme ale pielii. Dacă ştiţi că aveţi tendinţa să vă umpleţi de coşuri atunci când sunteţi stresat, atunci ştiţi şi faptul că hormonii de stres pot face ravagii când vine vorba despre sănătatea pielii dumneavoastră. Depresia este asociată cu un nivel ridicat de cortizol, hormonul de stres, care poate explica şi de ce se agravează, uneori, problemele de piele în această perioadă.
* Probleme digestive. Greaţă, arsurile la stomac, constipaţia şi diareea au fost toate legate de depresie, iar simptomele pot fi şi mai rele pentru cineva care are, de asemenea, şi o tulburare de anxietate. “Colonul este foarte receptiv la starea noastră de spirit şi, de altfel, există o asociere puternică între depresie şi condiţii precum sindromul de colon iritabil,” adauga Bhatia.
* Sănătatea orală. Un studiu australian efectuat recent arată că depresia a fost asociată cu creşterea numărului de carii dentare şi pierderea dinţilor, aceasta deoarece depresia împiedică de multe ori oamenii să se aibă grijă de ei înşişi, de la mâncatul corespunzător, la gestionarea afecţiunilor cronice şi igiena de zi cu zi, toate aceastea pot fi perturbate de depresie.
* Migrenele. La fel ca durerea cronică, durerile de cap şi migrenele sunt asociate depresiei într-un cerc vicios de inversare a relaţiei cauză-efect. Nu numai că depresia poate duce la apariţia durerilor de cap, dar depresia este, de asemenea, prezentă în mod frecvent la pacienţii ce suferă de migrene.