Nicoleta Dumitrescu
Majorarea salariilor din administraţia publică, dar şi în învăţământ, i-a ajutat pe tinerii care nu ştiau la ce facultate, sau mai bine zis la ce profil să se înscrie, să ia decizia mult mai repede. Confirmarea a venit după ce Universitatea “Petrol – Gaze” din Ploieşti a organizat prima etapă de admitere din această vară şi unde, de departe, la specializările Administraţie publică şi Pedagogie a fost cu, adevărat, bătaie pe locurile scoase la concurs. Mai exact, la Administraţie publică, pe cele 58 de locuri s-au înscris 109 candidaţi, la specializarea Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar – 142 de candidaţi pe 76 de locuri, iar la specializarea Pedagogie, pe cele 50 de locuri s-au înscris 87 de candidaţi, situaţie care a dus ca, încă de la prima strigare, toate locurile de la facultăţile menţionate să fie ocupate. Pentru admiterea la studii universitare de licenţă în nou an, care se face pe bază de dosar, UPG Ploieşti a pus la dispoziţia candidaţilor 950 de locuri fără taxă şi 1.277 de locuri cu taxă. Având în vedere faptul că universitatea ploieşteană are un profil unic atât în România, cât şi la nivel european, o parte dintre candidaţi au optat şi pentru specializările care le pot oferi oportunitatea să devină ingineri în domeniul petrolului. Cert este însă că la anumite profiluri au mai rămas destule locuri neocupate, motiv pentru care conducerea universităţii a anunţat o nouă etapă de înscrieri care a început ieri şi se va încheia pe 1 septembrie.
Prima etapă pentru concursul de admitere, în sesiunea de vară, la Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti a fost în perioada 10- 20 iulie, cu menţiunea că este pentru prima oară când au fost prevăzute locuri, în mod special, şi pentru absolvenţii liceelor din mediul rural. Pentru admiterea la studii universitare de licență în anul universitar 2018 – 2019, la dispoziţia candidaților au fost puse 950 locuri fără taxă (din care 15 locuri destinate tinerilor de etnie romă și 31 locuri destinate absolvenților de licee situate în mediul rural) şi 1.277 de locuri cu taxă (învățământ cu frecvență, învățământ la distanță, frecvență redusă). În funcţie de facultate şi specializări, numărul de locuri destinat admiterii în noul an universitar a fost următorul: admitere la studii universitare de master la Facultatea de Litere și Științe și Facultatea de Științe Economice, sesiunea vară 2018, Facultatea de Litere și Științe – 74 locuri fără taxă, două locuri tinerilor de etnie romă și 221 locuri cu taxă; Facultatea Științe Economice: 64 locuri fără taxă, două locuri tinerilor de etnie romă și 231 locuri cu taxă; pentru admiterea la studii universitare de master, sesiunea septembrie 2018, Facultatea de Inginerie Mecanică și Electrică – 75 locuri fără taxă, un loc tinerilor de etnie romă și 172 locuri cu taxă; Facultatea Ingineria Petrolului și Gazelor – 65 locuri fără taxă, un loc tinerilor de etnie romă și 166 locuri cu taxă; Facultatea Tehnologia Petrolului și Petrochimie – 45 locuri fără taxă, un loc tinerilor de etnie romă și 151 locuri cu taxă.
Conform informaţiilor primite de la conducerea UPG Ploieşti, la data de 20 iulie 2018, după prima etapă de înscriere pentru admitere, 1.364 candidați au fost înscriși la studii universitare de licență. De departe însă, cei mai mulţi dintre viitorii studenţi au optat pentru specializările din domeniile în care au observat că, atât anul trecut, cât şi anul acesta, au avut loc cele mai mari majorări salariale, respectiv în administraţia publică şi în învăţământ. Astfel, la Facultatea de Litere și Științe, la specializarea Administrație publică, au fost 109 candidați pe 58 de locuri; la specializarea Pedagogia învățământului primar și preșcolar – 142 candidați pe 76 de locuri; la specializarea Pedagogie – 87 candidați pe 50 de locuri.Unii dintre candidaţi au fost interesaţi şi de obţinerea unei diplome de inginer în domeniul petrolului, sau de specialist în finanţe-bănci. Concret, la Facultatea de Inginerie Mecanică și Electrică, la specializarea Calculatoare, au fost 65 candidați pe 54 de locuri; la specializarea Automatică și infomatică aplicată – 69 candidați pe 55 de locuri, la Facultatea de Ingineria Petrolului și Gazelor, specializarea Inginerie de petrol și gaze – 125 candidați pe 88 locuri. La Facultatea de Științe Economice, specializarea Finanțe Bănci au fost 118 candidați pe 72 de locuri; specializarea Management (învățământ cu frecvență) – 108 candidați pe 87 de locuri; specializarea Management (învățământ la distanță) – 91 candidați pe 75 de locuri.
Trăgând linie după prima etapă de înscrieri, au mai rămas locuri, la anumite facultăţi, atât fără taxă, cât şi cu taxă, situaţia fiind următoarea: Facultatea de Inginerie Mecanică şi Electrică: 103 locuri fără taxă (dintre care două sunt pentru cei de etnie romă şi alte două – pentru absolvenţii proveniţi din mediul rural) şi 217 locuri cu taxă; Facultatea de Ingineria Petrolului şi Gazelor: 41 de locuri fără taxă (dintre care un loc pentru cei din etnia romă, alte două locuri pentru cei proveniţi din mediul rural) şi 93 de locuri cu taxă; Facultatea de Tehnologia Petrolului şi Petrochimiei: 57 de locuri fără taxă (două locuri pentru cei din etnia romă şi alte trei pentru absolvenţii proveniţi din mediul rural) şi 116 locuri cu taxă; Facultatea de Știinţe Economice: un loc, fără taxă, pentru un absolvent care a studiat în mediul rural şi 306 locuri cu taxă; Facultatea de Litere şi Ştiinţe: 31 de locuri fără taxă (două locuri pentru cei din etnia romă şi un loc pentru un absolvent din mediul rural) şi 208 locuri cu taxă.
Potrivit informaţiilor conducerii UPG Ploieşti, taxa de studii universitare de licență în anul universitar 2018- 2019 este de 3.200 de lei și de 3.500 de lei la studii universitare de master. Sumele menţionate se pot achita în patru rate, studenţii fiind obligaţi să plătească prima rată odată cu încheierea contractului de studii. În eventualitatea în care taxa de studii se poate achita integral, se acordă o reducere de 200 de lei. Vestea bună este însă că universitatea are locuri suficiente în cămine pentru a satisface toate cererile venite din partea studenţilor, instituţia dispunând de 1.425 de locuri de cazare.
Înscrierile continuă
Având în vedere că după prima etapă de înscriere mai sunt locuri libere, cei care doresc să devină studenţi la Ploieşti pot studia, în continuare, oferta Universităţii Petrol-Gaze Ploieşti. Astfel, începând de ieri şi până pe 1 septembrie, UPG va continua înscrierile pentru concursul de admitere – sesiunea vară II 2018 – pe locurile neocupate din sesiunea vară I 2018, la programele de studii universitare de licență (toate facultățile) și studii universitare de master – Facultatea de Litere și Științe și Facultatea de Științe Economice. Candidații vor depune dosarele la Biroul Rectorat de luni până joi, în intervalul orar 10.00 – 14.00 și vineri, în intervalul orar 10.00 – 13.00. Taxa de înscriere se va achita odată cu eliberarea fișei de înscriere, în data de 04.09.2018, în intervalul orar 9.00 – 15.00, la comisia de admitere a facultăţii care coordonează programul de studii.