Nicoleta Dumitrescu
Pereți mâzgăliți, dar și cu varul și vopseaua căzute, în unele locuri văzându-se inclusiv zidul și cărămizile. Coșuri de gunoi cu margini negre din cauza zecilor de straturi de murdărie amestecată cu scrum de țigară. Scaune șchioape și rupte. Tot acest tablou este văzut, zilnic, într-unul dintre locurile cele mai tranzitate din Ploiești – Gara de Vest. Este punctul de unde vin și pleacă, la primele ore ale dimineții, în miezul zilei sau la lăsarea întunericului, zeci de trenuri, dar și de unde călătorii, odată urcați în vagoane, iau cu ei și imaginea dezolantă a gării, ca și când ar fi un loc părăsit, cu răpciugă. Epitetul răpciugă – deși boala la care face trimitere este mai degrabă atribuită unui animal slab, bătrân și neîngrijit – nu este unul exagerat, pentru că Gara de Vest din Ploiești chiar așa pare, cu răpciugă! Iar această inacceptabilă imagine este dusă pe șine în toată țara și s-a lipit de retina ochilor tuturor acelora care s-au aflat în trenurile care au plecat și au sosit în această gară ploieșteană. Asta în contextul în care gările sunt considerate pentru orice localitate civilizată porți de intrare. Mai trist însă este faptul că, nici măcar în anul Centenarului Marii Uniri, cei de la CFR nu se învrednicesc să găsească o găleată-două cu var și câteva cutii cu vopsea astfel încât imaginea gării dintr-un nod feroviar important pe harta țării să nu mai arate în halul în care arată!
Cine nu a mai călătorit de mult timp cu trenul, plecând din Gara de Vest din Ploiești, pe lângă bilet va trebui să se înarmeze și cu foarte mult, mult calm. Nu din cauza posibilității întârzierii trenului așteptat – și asta o realitate des întâlnită – ci din cauza imaginii clădirii în care funcționează această gară, mai exact a întregului tablou pe care îl oferă acest important punct feroviar. De altfel, despre modul în care arată gara îți faci prima impresie imediat după coborârea din mijlocul de transport, fie că este vorba despre tramvai, autobuz, mașină personală sau taxi. Sub orarul sosirii și al plecării trenurilor se …lăfăie, aproape pe tot zidul exterior al clădirii gării, un fel de panou publicitar pe care flutură rămășițe din tot soiul de afișe de pe care nu se mai poate citi niciun text cap-coadă. Iar dacă se face imediat la stânga, pentru a ajunge la Casa de bilete, imaginea devine și mai de speriat. Și asta din cauza faptului că zidurile exterioare și toți stâlpii care susțin clădirea, respectiv cei de la acoperișul gării, arată mai mult decât jalnic. Varul și vopseaua ”au înflorit”, lăsând să se vadă atât vechile straturi, nu de multe ori la aceeași culoare, dar și zidul și cărămizile. Nici florile din ghivecele suspendate n-au avut o soartă mai bună, uscate și înnegrite de ploi și vânt acestea făcând un fel de tandem sinistru cu coșurile de gunoi ale căror guri, de culoare galbenă, au devenit negre din cauza mizeriei depuse pe mai multe straturi.
Fanii echipei Petrolul – printre „mâzgălitorii” pasajului insalubru
E adevărat, față de alte dăți, călătorii nu au mai dat cu ochii de coșurile pline ochi cu gunoaie sau de tot felul de ambalaje și nici de sticle goale aruncate pe jos de către cei care erau mult prea grăbiți să urce în vagon decât să mai facă doi pași și să le pună unde trebuie! Iar ca să existe siguranța că sala de așteptare nu mai este invadată de tot soiul de indivizi, mai ales de către cei fără adăpost, s-a impus regula ca acest spațiu să fie folosit doar de aceia care și-au cumpărat bilet și sunt în așteptarea trenului care să-i ducă la destinație.
Însă, splendoarea-splendorilor se arată privirii atât atunci când sunt coborâte treptele pentru a ajunge la linia unde urmează să sosească trenul, dar mai ales în pasajul de trecere. După cum se vede și în imagini, pereții din dreapta și din stânga scărilor pasajului arată ca și când cineva i-ar fi răzuit, sub griul spălăcit ieșind la iveală albul murdar. Iar cum coboară ultima treaptă și ajung în pasaj, călătorii dau cu ochii de alți… cai verzi pe pereți! Este vorba despre tot felul de mâzgălituri, desene, dar și mesaje, inclusiv de dragoste. Printre cei care au lăsat dovada trecerii lor prin pasajele de la Gara de Vest se regăsesc și fanii echipei Petrolul, mesajele cu litere de-o șchioapă fiind scrise pe ziduri atunci când, probabil, aceștia au ales calea ferată pentru a-și urma echipa favorită în meciurile din deplasare.
Mai trebuie adăugat și faptul că, pe cât este de insalubru pasajul, pe atât este și de… ”parfumat”, mirosul de urină și de mucegai, în ultimul caz din cauza infiltrației apei de la ultimele ploi, degajate în valuri, din cauza căldurii, determinându-i pe călători să scoată, cu mâna la nas, tot felul de remarci de dezaprobare și indignare.
Scaune şchioape şi rupte
Iar cine credea că odată ajuns la peronul unde urmează să sosească trenul așteptat se sfârșește și imaginea dezolantă a Gării de Vest Ploiești s-a înșelat! Din peisaj nu puteau lipsi scaunele șchioape și rupte. Ba, ca și când unii dintre călători s-ar fi răzbunat pe cei de la CFR că au pierdut trenul, unele dintre scaunele din plastic, de culoare roșie, au rămas fără spătar, altele fiind smulse cu totul din rama de fier!