Sebastian Coe, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF), a afirmat ieri, la Jakarta, unde se desfăşoară Jocurile Asiatice, că „Japonia şi China sunt cele două naţiuni care au înregistrat cele mai mari progrese în ultimii şase sau şapte ani”, relatează AFP, citată de Agerpres.
„Pentru mine, este foarte clar, ei au progresat mult. Dacă am fi vorbit acum zece ani de un atlet chinez care să alerge în 9,8 secunde, aţi fi considerat că este o mare performanţă”, a adăugat preşedintele IAAF după medalia de aur cucerită de chinezul Su Bingtiam pe distanţa de 100 m, în 9 sec 92/100.
De asemenea, japonezul Ryota Yamagata, medaliat cu argint la ştafetă la JO 2016 după inegalabilul Usain Bolt.
„Dacă vă uitaţi la federaţia chineză, ei au o abordare globală. Ei au recunoscut că au lipsuri în propriile structuri de antrenament şi şi-au spus: ‘Hei, să facem tot ce este necesar pentru a aduce talentul pe masa noastră’. Este o abordare pragmatică. Ei au ţinut cont de importanţa antrenamentului”, a spus preşedintele forului atletic internaţional.
Su Bingtiam este antrenat de americanul Randy Huntington, în timp ce la înot, vedeta chineză Sun Yang a apelat la tehnicianul austriac Denis Cotterell, care a condus-o spre numeroase recorduri şi titluri.
Coe s-a arătat, de asemenea, optimist în privinţa viitorului atletismului mondial după retragerea starului mondial Usain Bolt.
„Usain, este performanţa în sine plus o personalitate. Trebuie să-i ajutăm pe sportivi să-şi spună poveştile. Mie îmi place boxul şi dacă am fi discutat în anii 1970, probabil că aş fi fost întrebat: ‘Ce se va întâmpla după Muhammad Ali?’ Dar şi după Floyd Mayweather, Marvin Hagler, Thomas Hearns. Şi au fost ei oare imediat înlocuiţi? Nu. Deci trebuie să aşteptăm ca alţi sportivi să preia ştafeta de la Bolt? Nu deloc”, a mai spus Sebastian Coe.