Petre Apostol
Săptămâna trecută, la Rijeka, în Croația, au avut loc Campionatele Mondiale Universitare de Handbal. Echipa masculină a României pornea din postura de campioană en-titre, titlu obținut la ediția disputată în Malaga (Spania), în urmă doi ani. La acea ediție, ploieșteanul Ionuț Iancu a fost desemnat cel mai valoros portar al turneului. Prezent în lotul național și la această ediție, jucătorul format la Grupul Școlar „1 Mai” este, în momentul de față, legitimat la Tatabanya, grupare cu care a câștigat medalia de bronz în campionatul Ungariei.
Naționala universitară masculină a fost condusă de Elidor Voica și Ion Mihăilă, primul dintre aceștia începându-și activitatea de antrenor chiar la Ploiești, la defuncta echipă Uztel.
Reprezentativa tricoloră a făcut parte din grupa preliminară B, debutând cu o victorie clară în disputa cu Polonia, scor 28-20, în care chiar și portarul Ionuț Iancu și-a trecut numele pe lista marcatorilor, înscriind un gol. Iancu și co. au câștigat, apoi, și meciul al doilea, disputat în compania Japoniei, scor 29-25 (15-10), înainte de reeditarea finalei din urmă cu doi ani, cu selecționata Coreei de Sud.
De data aceasta, echipa asiatică a dominat jocul, impunându-se cu scorul de 28-20 (15-9), complicându-le situația în clasament tricolorilor.
Naţionala României a învins categoric echipa din Taiwan, în ultimul meci al grupei, cu scorul de 42-29 (19-15), dar a fost insuficient pentru a se califica în semifinale.
„Studenţii” tricolori au încheiat la egalitate de puncte cu Japonia și Coreea de Sud, toate înregistrând câte trei victorii și o înfrângere, în urma departajării la golaveraj România situându-se ultima dintre cele trei formații. S-au luat în calcul doar meciurile directe dintre cele trei formații, România având o diferență de golaveraj de -4 și cu 49 de goluri înscrise, ocupând locul al treilea. Japonia a câștigat grupa, ca urmare a golurilor marcate (54), cu trei mai multe decât Coreea de Sud, cele două fiind la egalitate și la diferența de golaveraj (+2).
Polonia (2 puncte) și Taiwan (0 puncte) au încheiat ierarhia grupei B.
De menționat că și în grupa A primele trei echipe s-au departajat în urma golaverajului în trei, după ce au încheiat cu câte cinci puncte fiecare. Portugalia (două victorii, o remiză și o înfrângere) a avut, în cele din urmă, câștig de cauză, câștigând trei puncte în duelurile cu Croația și Egipt. Echipa țării gazdă (o victorie, trei remize) a prins al doilea loc în grupă, devansând Egipt (două victorii, o remiză și o înfrângere) grație celor două puncte adunate în meciurile directe cu Portugalia și cu formația africană.
Cehia (3 puncte) și Lituania (2 puncte) au completat clasamentul grupei A.
După ratarea calificării în semifinale, echipa României a evoluat în faza locurilor 5-8, întâlnind, sâmbătă, Naționala Cehiei. Deși au condus cu scorul de 15-13 la pauză, tricolorii au cedat confruntarea, scor 22-25, după o parte secundă dezamăgitoare în special pe plan ofensiv.
Astfel, Iancu și co. au jucat, ieri, în meciul pentru locul al șaptelea, fiind reeditarea primei partide de la turneul din Croația, confruntându-se cu Polonia, grupare care a pierdut cu Egipt, scor 23-33 (11-17). La fel ca în meciul din grupa preliminară, echipa României a controlat partida cu Polonia, impunându-se clar, scor 28-21 (16-9), situându-se în clasamentul final pe locul al şaptelea. De menţionat că şi în această partidă portarul Ionuţ Iancu a înscris un gol, la fel ca în meciul din grupă.
Adrian Rotaru a fost golgheterul României, cu 57 de goluri înscrise, acesta fiind, de altfel, şi principalul marcator al campionatului.
În semifinale, Coreea de Sud a surclasat Portugalia, scor 37-26 (19-8), iar Croația a trecut, la limită, de Japonia, scor 28-27 (18-14).
Lotul României la Campionatul Mondial Universitar a fost următorul: Ionuţ Iancu (Tatabanya), Răzvan Apostu (Minaur Baia Mare), Sabin Constantina (CSU „Constantin Brâncuşi” Târgu Jiu), Cătălin Costea (CSU Suceava), Gabriel Burlacu (CSU Suceava), Robert Militaru (CSM Bucureşti), Alexandru Tălmaciu (CNOT Braşov), George Scarlat (CNOT Braşov), Ramon Şomlea (CSM Bucureşti), Octavian Bizău (CSA Steaua Bucureşti), Bogdan Mănescu (CSM Bucureşti), Alexandru Potera (CSU Suceava), Adrian Rotaru (CSM Bucureşti), Alexandru Dascălu (CSA Steaua Bucureşti).