Violeta Stoica
Probabil mulți dintre prahovenii care au trecut prin Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Ploiești au avut cel puțin o nemulțumire legată fie de timpii de așteptare, fie de înghesuiala din sala de așteptare, fie de vechimea unora dintre componentele echipamentelor de care dispun angajații UPU Ploiești. Puțini sunt însă conștienți de faptul că realizarea unei investiții de amploare pentru modernizarea zonei de urgențe din cadrul Spitalului Județean Ploiești, unde ajung zilnic sute de pacienți în fiecare zi, necesită atât timp, cât și foarte mulți bani.
Consiliul Județean Prahova, autoritatea care a reușit să modernizeze mai mult de jumătate dintre etajele Spitalului Județean de Urgență Ploiești, a depus la ADR Muntenia proiectul destinat extinderii, reabilitării, modernizării și recompartimentării, plus dotare, a Unității de Primiri Urgențe ce aparține de cea mai mare unitate spitalicească a județului. Potrivit preşedintelui CJ, Bogdan Toader, se estimează ca în circa o lună să fie semnat contractul de finanţare europeană. Autoritatea județeană a lansat și procedura de achiziție a proiectului tehnic și a lucrărilor propriu-zise destinate proiectului finanțat din fonduri europene.
Reparațiile capitale și modernizarea tuturor spațiilor Spitalului Județean de Urgență Ploiești – cea mai mare unitate medicală cu paturi din Prahova, aflată în administrarea Consiliului Județean Prahova – vor continua cu extinderea și modernizarea Unității de Primiri Urgențe, de această dată finanțarea urmând să fie asigurată din fonduri europene, prin intermediul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa 8 – Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale.
Consiliul Județean Prahova a depus, în primăvara acestui an, în vederea finanțării din fonduri europene nerambursabile, proiectul de extindere, reabilitare, modernizare și recompartimentare a UPU, prin care, practic, spațiile destinate îngrijirii medicale acordate persoanelor care ajung în stare critică la spital vor fi dublate. Prin proiect se urmărește îmbunătățirea calității și a eficienței îngrijirii spitalicești de urgență la nivelul Unității de Primiri Urgențe Ploiești, prin asigurarea unor dotări medicale performante și cu circuite funcționale semnificativ îmbunătățite.
Actuala clădire a unității de primiri urgențe va fi recompartimentată și extinsă cu un corp nou în suprafață de 1201,75 mp, iar accesul auto pentru ambulanțe cât și accesul pietonal se vor realiza din strada Găgeni, actuala parcare a spitalului. Extinderea se va realiza pe laturile de Nord-Est, Sud-Vest și Est a clădirii existente, Unitatea de Primiri Urgențe Ploiești urmând a adăposti, după recompartimentare și extindere, zona de acces, urgențele minore, urgențele majore și spații pentru personal. Noua unitate de primiri urgențe va avea o suprafață totală de 2.452 mp și va fi dotată cu echipamente medicale de înaltă performanță.
În maximum doi ani, lucrarea ar putea fi gata
Procedura de achiziție lansată de Consiliul Județean Prahova pentru parafarea contractului de realizare a proiectului tehnic și pentru execuția lucrărilor de construcție ar urma să se încheie în maximum două luni, dacă nu vor exista impedimente. Astfel, până în primăvara anului viitor ar putea să fie gata proiectul tehnic – care ar trebui finalizat în patru luni de la semnarea contractului – iar lucrările propriu-zise, după cum se precizează în caietul de sarcini al achiziției publice, ar urma să se termine într-un an și jumătate.
Valoarea totală estimată a contractului este de 14 milioane de lei fără TVA (la care se mai adaugă și cheltuieli diverse și neprevăzute de 1,33 milioane de lei), din care pentru construcții și instalații se preconizează că va fi nevoie de 7,6 milioane de lei, pentru dotări – circa trei milioane de lei, pentru montaj utilaje, echipamente tehnologice și funcționale care necesită montaj – 2,5 milioane de lei, realizarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție fiind estimată la circa 300.000 de lei.
Actualul sediu al UPU, inaugurat în 2008
Fluxul extrem de mare de pacienți care trec pragul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Ploiești s-a făcut simțit de-a lungul celor zece ani care au trecut de la inaugurarea sediului actual, alipit corpului principal al spitalului ploieștean. A trecut un deceniu de la deschiderea UPU, pe vremea când ministru al Sănătății era liberalul Eugen Nicolăescu, cel care anunța – în luna mai 2008 – că urma să fie construit noul Spital de Urgență Ploiești, vehiculând chiar și ideea că Spitalul Județean de Urgență putea fi transformat în Spital Municipal de Urgență. Deși licitația fusese lansată, nu s-a mai concretizat nimic în vederea construirii noii unități medicale cu paturi din Prahova, pe banii Ministerului Sănătății!
De atunci și până în prezent, timpul și sutele de mii de oameni care au trecut pragul UPU în intervalul de zece ani și-au pus amprenta asupra tuturor activităților din această clădire construită între anii 2006-2008. Grăitoare este expertiza tehnică a actualului spațiu, realizată de către prof. dr. ing. Paulică Răileanu, expert tehnic autorizat: “Capacitatea Secției de Primiri Urgențe nu mai corespunde condițiilor actuale, fiind identificate deficiențe privind condițiile și dotările secției, dintre care se pot enumera: spațiul pentru triaj și așteptare este necorespunzător pentru asigurarea unor condiții civilizate pentru așteptare și triaj pentru pacienți, pentru așteptare aparținătorilor, luând în considerare numărul mare de solicitări și timpul de așteptare; pentru buna desfășurare a actului medical, spațiul pentru urgențele majore este incorect dimensionat și nu asigură realizarea fluxurilor corecte; este necesară realizarea unor investigații noi de urgență în cadrul UPU, prin intermediul unui computer tomograf; este necesară crearea unor saloane noi pentru pacienții critici ventilați; nu există spațiu (sală de ședințe) pentru formarea și instruirea personalului propriu, conform prevederilor Ordinului nr. 1706/2.10.2007; nu se pot realiza fluxurile necesare funcționării optime a clădirii; se impune crearea unui nou acces către spital, accesul existent neputând asigura fluxurile corecte pentru funcționarea UPU”, se arată în expertiza tehnică.
Acum, la zece ani de la inaugurarea UPU, cu mare tam-tam, din luna mai 2008, când ministrul Sănătății de atunci anunța că prahovenii vor avea pe banii MS un spital nou-nouț, reprezentanții Consiliului Județean Prahova au reușit să refacă, pe bani de la bugetul județului, trei dintre cele cinci etaje ale Spitalului Județean de Urgență Ploiești și urmează să fie semnat, în circa o lună, contractul de finanțare din fonduri europene pentru modernizarea și extinderea Unității de Primiri Urgențe.