Violeta Stoica

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Prahova, în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean Prahova și cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Prahova, a instituit un punct de control temporar în trafic în comuna Ciorani, la granița județului Prahova cu județul Ialomița, pe sensul de intrare în localitatea prahoveană, cu scopul prevenirii răspândirii pestei porcine africane în Prahova.
Directorul executiv al DSVSA Prahova, Mihai Terecoasă, a declarat pentru ziarul Prahova că la limita dintre județele Prahova și Ialomița se opresc toate mijloacele de transport care vin dinspre Ialomița și intră în Ciorani, pentru a se verifica dacă sunt transportate animale vii și, în special, porci și dacă există în mașinile respective carne de porc și produse din carne de porc.
În primele cazuri, dacă sunt transportate animale vii, trebuie prezentate mai multe documente sanitare veterinare de transport: certificat sanitar veterinar de sănătate, formular de mișcare și pașapoartele (în cazul bovinelor și cabalinelor), inclusiv avizul sanitar veterinar eliberat de Direcția Sanitară Veterinară Prahova, având în vedere că orice transport se efectuează obligatoriu cu aviz interjudețean.
Mihai Terecoasă a mai precizat că în cazul în care la control se descoperă carne de porc sau produse din carne de porc, acestea vor fi aruncate în tomberoanele care vor fi folosite special în acest scop. Pe de altă parte, ieri fusese identificat și un teren la ieșirea din comuna Ciorani spre Ialomița pe care să se pregătească o groapă în care să fie incinerate eventualele produse/animale interzise la intrarea în județul Prahova.
Deocamdată, cel mai apropiat focar de pestă porcină africană se află la circa 115 kilometri de limita dintre Ialomița și Prahova, în Țăndărei.
Postul de control temporar de la Ciorani, pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane, va funcționa 24 de ore din 24, ca și echipele de intervenție ale DSVSA Prahova.